Detectorul de cancer Skin Scan, aplicaţia iPhone inventată de români
Metoda inovatoare de diagnostic a cancerului de piele, anunţată vineri de un grup de români, nu e, din păcate, decât o nouă jucărie pentru iPhone. Dermatologii apreciază iniţiativa românilor care au creat aplicaţia, dar precizează că aceasta nu poate înlocui dispozitivele existente pe piaţă, fiind doar un ”program” care citeşte automat imagini ce ar putea fi observate şi de către pacient.
autor: Alex Antonache
Skin Scan este o aplicaţie pentru mobile iPhone. Cel care o descarcă e sfătuit să-şi fotografieze aluniţele după îndepărtarea firelor de păr. Programul verifică dacă acestea au margini regulate sau pigmentări/depigmentări şi lansează un avertisment asupra riscului de melanom. "Modificările de formă sau culoare pot fi sesizate de oricine, nu e nevoie de pregătire medicală, ne-a declarat prof. dr. Sorin Țiplică. Există de ani de zile recomandări după care oamenii pot să-şi evalueze singuri riscul de melanom. Nu e rău însă că s-a făcut o variantă electronică, chiar e de salutat, dar aceasta nu ţine loc de medic. Avertismentele noastre sunt gratuite, dar nici preţul aplicaţiei nu e prea mare. E bine pentru cei care nu prea înţeleg recomandările medicale, ori care au nevoie de un ajutor electronic".
Aplicaţia Skin Scan se cumpără de la Apple, cu preţul de 4,99 dolari. În America, ar putea da lovitura o astfel de aplicaţie, fiindcă acolo un medic ar încasa mult mai mult.
“Ca să poţi da un diagnostic corect trebuie să dispui de un dermatoscop sau să utilizezi microscopia confocală. Acest procedeu presupune utilizarea un fascicul laser care ajunge în piele la o adâncime anterior stabilită şi acest lucru se întâmplă pe rând pentru o multitudine de puncte aflate în acelaşi plan orizontal, astfel încât rezultă o imagine la o rezoluţie foarte mare", a declarat pentru DeCe News dermatologul Mihaela Leventer.
Aparatul nemţesc are un sistem special de iluminare şi costă 600 de euro
Oricât de bună ar fi aplicaţia sau lentilele telefonului, problema ţine de iluminarea aluniţei cercetate. Detectarea tumorilor precanceroase se poate face şi cu un telefon mobil, dar trebuie folosit un gadget inventat în Germania. Acest gadget se poate folosi doar pentru telefoanele iPhone 4 sau iPhone 3GS şi costă 600 de Euro.
Aparatul se numeşte Handyscope şi a apărut pe piaţă la începutul acestui an. Carcasa “dermatoscop” pentru iPhone are ataşat în lăcaşul pentru cameră un mini microscop care măreşte imaginile cu de până la 20 de ori. Handyscope foloseşte o lumină polarizantă, imaginea putând fi trasmisă instantaneu medicului, fără un consult de specialitate în prealabil.
Cum poţi să-ţi calculezi singur riscul de cancer
Modelul ABCDE pentru depistarea cancerului de piele presupune să urmărești aluniţele şi să observi o schimbare cum ar fi apariţia : A - asimetriei ( Asymmetry) , B - marginilor neregulate sau mai puțin bine definite ( Border), C - prezența de culori de tip alb, roșu, negru sau albastru, sau schimbarea rapidă a culorilor unei alunițe (Color), D - diametrului mai mare de 6 mm ( Diameter), E - schimbărilor în mărime, formă sau culori( Evolving).Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News