Detalii din culisele Kremlinului. S-a aflat cum a decis Putin să înceapă războiul. Lavrov a fost sunat în miez de noapte. "Crede că va rămâne în istorie ca Petru cel Mare"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Detalii din culisele Kremlinului. S-a aflat cum a decis Putin să înceapă războiul. Lavrov a fost sunat în miez de noapte. "Crede că va rămâne în istorie ca Petru cel Mare" / Foto: Kremlin.ro
Detalii din culisele Kremlinului. S-a aflat cum a decis Putin să înceapă războiul. Lavrov a fost sunat în miez de noapte. "Crede că va rămâne în istorie ca Petru cel Mare" / Foto: Kremlin.ro
Vladimir Putin ar crede că va rămâne în istorie ca Petru cel Mare, spun persoane din cercul său apropiat.  

În jurul orei 1 dimineața, pe 24 februarie anul trecut, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a primit un telefon tulburător. După ce a petrecut luni de zile adunând peste 100.000 de oameni la granița cu Ucraina, Vladimir Putin a dat ordinul.

Decizia l-a luat prin surprindere pe Lavrov. Cu doar câteva zile mai devreme, președintele rus îi chestionase pe membrii consiliul său de securitate cu privire la opiniile lor despre recunoașterea a două state separatiste în Donbas, într-o sesiune televizată îngrozitor de incomodă, dar nu i-a lăsat să înțeleagă care sunt adevăratele sale intenții.

Să-l țină pe Lavrov în întuneric nu a fost ceva neobișnuit pentru Putin, care tindea să-și împărtășească deciziile în materie de politică externă doar cu câțiva confidenți apropiați, chiar și atunci când a subminat eforturile diplomatice ale Rusiei.

Restul din conducerea Rusiei ar fi aflat că începe războiul de la televizor

Cu această ocazie, apelul telefonic l-a făcut pe Lavrov unul dintre puținii oameni care aveau vreo cunoștință despre plan din timp. Conducerea de rang înalt a Kremlinului a aflat despre invazie doar când l-au văzut pe Putin declarând o "operațiune militară specială" la televizor în acea dimineață.

Mai târziu în acea zi, câteva zeci de oligarhi s-au adunat la Kremlin pentru o întâlnire organizată abia cu o zi înainte, conștienți că invazia va declanșa sancțiuni occidentale care le-ar putea distruge imperiile. 

În timp ce așteptau, unul dintre oligarhi l-a spionat pe Lavrov ieșind de la altă întâlnire și l-a presat pentru o explicație despre motivul pentru care Putin a decis să invadeze Ucraina. Lavrov nu a avut niciun răspuns.

Uimit, oligarhul l-a întrebat pe Lavrov cum ar fi putut Putin să plănuiască o invazie atât de mare într-un cerc atât de restrâns, fără ca majoritatea înalților oficiali de la Kremlin, cabinetul economic al Rusiei și elita sa de afaceri să creadă măcar că este posibil.

Putin are tre consilieri: Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare



"Are trei consilieri. Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare", a răspuns Lavrov, potrivit oligarhului.

Conform planului de invazie al lui Putin, trupele Rusiei urmau să cucerească Kievul în câteva zile într-un asalt strălucitor, fără sânge.

În schimb, războiul s-a dovedit a fi o mlaștină de proporții istorice pentru Rusia. Un an mai târziu, invazia lui Putin a făcut peste 200.000 de morți și răniți în rândul forțelor armate ale Rusiei, potrivit oficialilor americani și europeni; și-a epuizat stocul de tancuri, artilerie și rachete de croazieră; și a rupt țara de piețele financiare globale și lanțurile de aprovizionare din vest.

Nici luptele din Ucraina nu l-au adus pe Putin mai aproape de obiectivele sale vag definite de "demilitarizare" și "deznazificare" a Kievului. Deși Rusia controlează acum 17% din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, a abandonat jumătate din pământul pe care l-a acaparat în primele săptămâni ale războiului – inclusiv o retragere umilitoare din Herson, singura capitală de provincie aflată sub controlul său, la doar câteva săptămâni după ce Putin a încercat să o anexeze.

Va face Putin un pas înapoi?



Dar, pe măsură ce războiul continuă, Putin nu a dat niciun semn că intenționează să renunțe la eforturile sale. În discursul său de marți privind starea uniunii, Putin a insistat că războiul este "despre însăși existența țării noastre" și a spus că Occidentul l-a forțat să invadeze Ucraina. "Ei sunt cei care au început războiul. Folosim forța pentru a o opri", a spus el.

Chiar dacă costul uriaș al invaziei devine evident pentru el, Putin este mai hotărât ca niciodată să o ducă la capăt, spun oamenii care îl cunosc.

"Ideea nu a fost niciodată ca sute de mii de oameni să moară. Totul a mers îngrozitor de prost", spune un fost înalt oficial rus. Cu planul inițial în cioburi, Putin caută noi argumente pentru a justifica efortul de război, insistând că nu a avut de ales decât să continue invazia prin orice mijloace necesare, spun actualii și foștii oficiali.

"Le spune oamenilor apropiați: "Se pare că am fost complet nepregătiți. Armata este o mizerie. Industria noastră este o mizerie. Dar este bine că am aflat despre asta în acest fel, mai degrabă decât atunci când NATO ne invadează", adaugă fostul oficial.

Ce spun confidenții lui Putin

The Financial Times a vorbit cu șase confidenți de multă vreme a lui Putin, dar și cu persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Toți au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile.

Cei care îl cunosc pe Putin descriu ca fiind un lider care a devenit și mai izolat de la începutul războiului. "Stalin a fost un răufăcător, dar un bun manager, pentru că nu putea fi mințit. Dar nimeni nu îi poate spune lui Putin adevărul. Oamenii care nu au încredere în nimeni încep să aibă încredere într-un număr foarte mic de oameni care îi mint", spune unul. 

"Dacă nu ești de acord cu asta, poți pleca"


Anul trecut nu a fost prima dată când Putin și-a ascuns planurile de invazie de consilierii apropiați. Când Rusia a alipit Crimeea în 2014, el nu și-a informat propriul consiliu de securitate despre acest lucru, în schimb, a vorbit despre anexarea peninsulei cu ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, și cu trei oficiali de rang înalt de securitate, toată noaptea, până la ora 7 dimineața.

Inițial, consilierii l-au îndemnat pe Putin să nu trimită trupe în Crimeea, potrivit unui fost înalt oficial rus. "Putin a spus: "Acesta este un moment istoric. Dacă nu ești de acord cu asta, poți pleca", își amintește fostul oficial rus.

Când Occidentul, temându-se să escaladeze tensiunile până la un punct fără întoarcere și să pună în pericol legăturile economice ale Europei cu Rusia, a răspuns doar cu o palmă pe încheietura mâinii, Putin a fost convins că a luat decizia corectă, potrivit mai multor persoane care îl cunosc pe președintele rus.

În anii de după invazia din 2014, cercul interior al lui Putin a început să se micșoreze și mai mult, pe măsură ce el a devenit din ce în ce mai consumat de ceea ce el considera ca fiind amenințări occidentale tot mai mari la adresa securității Rusiei, spun oamenii. Izolarea lui s-a adâncit când a început pandemia de Covid-19 în 2020. Chiar și oficialii de rang înalt au fost nevoiți să petreacă săptămâni întregi în carantină înainte de a se întâlni cu el.

"Putin crede că va rămâne în istorie ca Petru cel Mare"

Unul dintre puținii oameni care au petrecut mult timp cu Putin a fost prietenul său Yuri Kovalchuk, un fost fizician care în anii 1990 deținea o vilă învecinată cu cea a liderului rus, în mediul rural, în afara Sankt Petersburgului.

Secretosul Kovalchuk, un bancher și un magnat al presei despre care SUA spune că gestionează finanțele personale ale lui Putin, nu vorbește aproape niciodată în public.

În timpul apogeului pandemiei, Putin a fost în mare parte îndepărtat de confidenții relativ liberali, occidentali, cu care vorbea înainte. În schimb, el și-a petrecut primele luni în reședința sa de la Valdai, un oraș din nordul Rusiei, în principal în izolare, cu fratele mai tânăr al lui Kovalchuk, cunoscut pentru ideile sale conspira'ioniste despre SUA, care l-ar fi inspirat pe Putin să se gândească la misiunea sa istorică de a afirma măreția Rusiei, la fel ca Petru cel Mare. 

"El crede cu adevărat în tot ceea ce spune despre sacralitate și despre Petru I. El crede că va rămâne în istorie ca Petru cel Mare", a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin pentru FT.

Putin a devenit fixat de subiectul Ucraina pe măsură ce relațiile sale cu tânărul ei președinte energic, Volodimir Zelenski, s-au înrăutățit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel