Destinația turistică în care vor fi mai puține apartamente de închiriat, după o decizie a autorităților
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
O destinație turistică populară restrânge numărul apartamentelor închiriate turiștilor.

Valea Chamonix-Mont-Blanc din Alpii francezi va restrânge numărul apartamentelor închiriate turiștilor, transmite Agerpres. Astfel, vor fi introduse anumite restricții. Autorităţile locale au anunțat că prin această măsură încearcă să limiteze creşterea preţurilor şi să încurajeze locuinţele permanente, scrie AFP.

Noua măsură va intra în vigoare la 1 mai 2025. Asta pentru că acum consiliul din regiunea văii, care reuneşte comunele Chamonix, Les Houches, Vallorcine şi Servoz, toate cele patru clasificate drept "zone tensionate" din august 2023, a votat în unanimitate în favoarea introducerii ei.

Valea Chamonix-Mont-Blanc devine astfel "prima regiune montană din Franţa care limitează numărul de locuinţe turistice pentru a promova cazarea pe tot parcursul anului", potrivit consiliului.

Hotărârea prevede că, pentru fiecare proprietate închiriată pe termen scurt, proprietarul va trebui să solicite autorităţii locale din comuna din care face parte un număr de înregistrare şi o autorizaţie cu durată limitată. În plus, numărul locuinţelor mobilate va fi limitat la o proprietate pe persoană fizică în Chamonix şi Les Houches şi la două proprietăţi în Servoz, potrivit unui comunicat.

Cine trebuie să respecte regula



Pentru început, noua regulă se va aplica doar persoanelor fizice. Totuși, datele colectate urmează să fie utilizate ulterior pentru adoptarea unor măsuri suplimentare care vor viza persoanele juridice.  O prudenţă ce poate fi explicată prin faptul că aceste entităţi, "care constituie majoritatea multi-proprietarilor" - care pot fi administratori de proprietăţi, agenţii imobiliare sau administratori - dispun de "mijloacele financiare de a apela la recurs" juridic, a subliniat primăria din Chamonix.

"Riscul ca regulamentul să fie atacat există", a notat primăria, amintind că anul trecut oraşul Annecy a suferit un eșec atunci când a vrut să impună cote de cazare în locuinţele mobilate utilizate în scop turistic.

Ultimele date colectate arată că persoanele juridice deţin aproximativ o treime din cele aproximativ 3.500 de proprietăţi mobilate listate în Chamonix. În vale, numărul acestora a crescut de la 2.700 la 4.000 în patru ani. Preţul de închiriere a ajuns la 30 de euro/metru pătrat, iar cel de achiziţie oscilează între 10.000 şi 18.000 de euro/metru pătrat, potrivit comunicatului.

Primarul din Chamonix, Eric Fournier, a afirmat că fenomenul de schimbare a scopului proprietăţii în ultimii doi ani este "ceva care se întâmplă mult mai rapid" comparativ cu reacţia autorităţilor.

"Este absolut necesar să reechilibrăm numărul de locuinţe permanente în raport cu cel al locuinţelor destinate închirierii", a explicat edilul atunci când a fost întrebat despre noua măsură, pentru AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel