Destinația turistică din România părăsită masiv de localnici. Riscă să ajungă ”comună”
O binecunoscută stațiune din România riscă să nu mai fie oraș, după ce a înregistrat un grav masiv de depopulare.
Un studiu CIA arată că România se află pe locul 8 în lume în ceea ce priveşte rapiditatea cu care ne scade populaţia, conform Observator. Sursa citată scrie că în Predeal, unul dintre oraşele cu cea mai accelerată depopulare, abia mai întâlneşti un om pe stradă.
"Eu sunt in Predeal din '62, erau 8.000. Marea majoritate a părăsit ţara. Se vede și după stradă, dacă mergi pe stradă de la un capăt la altul te întâlnești cu trei oameni", a spus un localnic. Ultimul recensământ din 2021 arată că Predealul mai are doar 4060 de locuitori.
Populaţia în scădere ar putea duce şi la retrogradarea localităţii de la oraş la comună.
"Real să vă spun, cu cei care sunt la muncă în străinătate, sunt în jur la 3.800 de persoane. Sunt foarte multe locuinţe de vacanţă. Nu locuiesc aici, dar le au. Nu putem să îl declarăm sat doar pentru că nu este locuită", a declarat Marius Mateescu, viceprimar. "Statutul şi criteriile prin care unitățile administrative teritoriale sunt date ca și orașe, comune și municipii includ mai multe criterii. Unul dintre ele este și populaţia, dar sunt și criterii legate de asigurarea anumitor servicii, anumitor instituţii", a explicat Cătălin Văsii, prefect de Brașov.
Gheorghe Dămian, primarul comunei Ciugud, își amintește că-n `92, visul familiilor tinere era să se mute în Alba, să-și cumpere un apartament acolo. ”Eu îi spusesem soției că nu o să mă mut de la țară niciodată, iubesc satul românesc. Tot timpul am crezut că satul românesc trebuie să aibă viitor” afirmă edilul. El spune că erau câteva familii de tineri care tot așteptau schimbarea, una care nu părea să apară la orizont. ”Discutam subiectul despre viitorul comunității și am spus că e momentul să schimbăm noi ceva. Ceilalți au spus că aș fi potrivit să candidez. Aveam 32 de ani, eram considerat candidatul cu cele mai mici șanse, pentru că erau 12 candidați la vremea respectivă. Cerul a așezat lucrurile să ajung să câștig eu alegerile” își amintește primarul.
Clasicele destinații turistice din România nu mai sunt în topul destinațiilor din țară. Turismul rural pare că le-a luat locul, mai ales după ce, doi ani la rând, câte un sat a ocupat locul întâi la destinații turistice din România.
”Anul trecut pe primul loc a fost Fundata. Și pe mine m-a impresionat în mod deosebit, nu mai fusesem de mult, dar în ultimii doi ani am fost de mai multe ori. Fundata vine în continuarea zonei mai clasice Bran - Moeciu de turism rural, dar e localitatea situată la cea mai mare altitudine din România, 1350 de metri. Are cel mai vechi sat turistic din România, Șirnea, declarat turistic chiar din perioada interbelică. Au foarte multe produse locale, turism durabil, au și asociație, și o aplicație în care sunt incluse majoritatea pensiunilor, deci sunt foarte bine organizați.
În acest an, locul întâi a fost câștigat de Rimetea, considerat de către jurnaliști străini drept cel mai frumos sat din România. Într-adevăr, are o panoramă superbă. Este un sat frumos, au multe evenimente și e o zonă căutată foarte mult și de străini, din Marea Britanie, Franța sau Ungaria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News