Despre starea romanului polițist românesc – și o piesă inedită de teatru
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp

Muzeul Național al Literaturii Române organizează marți, 17 aprilie (a.c.) ora 18.00, conferința „Starea romanului polițist românesc” și de pe alte meridiane, susținută de scriitorul George Arion. Invitați: Caius Dobrescu și Oana Stoica-Mujea.

După conferință va avea loc spectacolul cu piesa „Amintiri din livada cu meri”. Această piesă este un thriller-comedie după piesa omonimă de George Arion, produsă de Asociația Culturală PERFORM A.R.T. Regia aparține lui Daniel Nițoi, muzica și efectele Vasile Manta, coregrafia de Izabela Bostan, iar scenografia de Simona Marcu. Din distribuție fac parte Eugen Cristea și Cristina Deleanu.

Despre George ARION (născut în 1946) este considerat cel mai important autor de literatură polițistă din România, poet, prozator, eseist, libretist și publicist. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este directorul Publicațiilor Flacăra din România. Președinte al Fundației „Premiile Flacăra”, președinte al Romanian Crime Writers Club. A fost caracterizat în momentul publicării primului său roman polițist, „Atac în bibliotecă”, drept „un Raymond Chandler român” de către criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, el însuși autor de paraliteratură. Ziaristul și caricaturistul Octavian Andronic l-a numit „un San Antonio dâmbovițean”.

Piesa „Amintiri din livada cu meri”  - cu Eugen Cristea

„Amintiri din livada cu meri” este un simbol al demenței patologice, al nebuniei morții și al măștii unor oameni aparent normali, dar în esență bolnavi. Mărul, un simbol al cunoașterii, devine în această piesă un simbol al morții și al transformării. Aparența familiei fericite din această piesă nu este decât un avertisment al perfecțiunii ce poate masca, de fapt, moartea, putreziciunea.

„Un spectacol incitant, greu de încadrat în vreun gen teatral anume. Îl putem numi un thriller cu accente comice pe ici – pe colo. Un spectacol care te ține cu sufletul la gură, în calitate de spectator nebănuind nicio clipă adevăratul deznodământ al acțiunii. Beneficiind de scrierea plină de măiestrie a autorului George Arion, pe bună dreptate comparat cu un Raymond Chandler autohton, precum și de regia plină de inventivitate și modernism a tânărului actor și regizor Daniel Nițoi, „Amintiri din livada cu meri” oferă o serioasă porție de adrenalină și o oră de captivante recitaluri actoricești. Un spectacol modern, plin de semnificații ascunse, de emoții dintre cele mai diverse, care vă va face, încă o dată, să iubiți splendida și eterna artă a teatrului de cea mai bună calitate” – afirmă actorul Eugen Cristea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel