Despre Mugur Isărescu cu multă stimă dar şi cu multă îngrijorare!
S-a trecut destul de uşor peste o întâmplare al cărui protagonist a fost guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu lansează o idee periculoasă - nivelul inflaţiei are legătură cu mesajele trăncănitorilor de la tv. Înţeleg îngrijorarea domniei sale în legătură cu ţinta de inflaţie ratată, de altfel şi enervarea dânsului venea dintr-o întrebare legată fix de acest subiect. Nu cred însă că dacă la TV vorbesc despre creşterea preţurilor oameni din domeniul alimentaţiei, toată această situaţie conduce la creşterea inflaţiei! Astfel de analize s-au tot făcut, astfel de oameni au tot vorbit dar e pentru prima oară când domnul Isărescu apare în public atât de iritat. Parcă mai stă ceva ce noi încă nu ştim în spatele atitudinii sale. Mai ales că nu s-a oprit aici ci a mai adăugat: “Odată şi odată trebuie spus că lipsa de disciplină în dialogul public are nişte costuri. Voi credeţi că sunteţi mimoza pudică şi puteţi spune ce vreţi şi nu o să vă zică nimeni nimic. Uite, vă zic eu acum!”
Din capul locului precizez că nu îi contest buna credinţă dar ceea ce spune merită analizat şi dezvoltat.
Să fi ajuns noi românii în delicata situaţie impusă de vremurile în care trăim încât, dacă nu îţi spui convingerea şi părerile, inflaţia va fi mai mică? Căci la asta se rezumă în mod fundamental declaraţia. Poate că acum libertatea cuvântului, libertatea opiniei argumentate care e mult mai mult decât un simplu cuvânt, e periculoasă, a ajuns primejdioasă pentru un întreg sistem financiar! Înseamnă că din motive economice un drept democratic devine duşmanul sistemului…? Din motive financiare nu mai e mult până când vom fi cenzuraţi?
Putem continua cu lanţul întrebărilor pentru că cei care au vorbit şi şi-au dat cu părerea nu erau nişte oarecare adunaţi de prin staţiile de metrou pe unde cântau “dă şi mie…. ” şi aduşi la Tv doar ca să facă rating. Erau din industrie, analişti economici, sau jurnalişti de profil. Mai mult decât atât, la aceste emisiuni se discută cu cifrele oficiale de la INS pe masă.
Să fi ajuns noi în situaţia în care părerile unor specialişti spuse public fac rău economiei? Domnul guvernator nu scoate un cuvinţel despre “trancănitorii “ oficiali care ne-au zăpăcit cu tot soiul de declaraţii, ba că ieşim anul ăsta din criză, ba că ieşim la anul, ba că vom avea creştere economică dar chiar ei, în documentele oficiale revizuiau în sens negativ prognoza…Domnul Boc, pe care o naţie întreagă e obligată să-l suporte cu minciunile domniei sale în care se tot încurcă nu e periculos pentru noi şi pentru sistem? Din moment ce nu e pomenit, se pare că nu! Aşadar, un mincinos dovedit dar cu funcţie de prim ministru e mult mai puţin nociv decât specialiştii sau oamenii cu expertiză în anumite domenii care vin şi spun cum stau lucrurile?
Declaraţia venind de la o persoană extrem de importantă şi influentă poate trăda un întreg mod de gândire al celor care conduc politic şi financiar actualul sistem. Vorbele guvernatorului vin ca un tir de mitralieră într-o perioadă în care puterea politică ne-a arătat că nu dă doi bani pe democraţie şi că în cel mai bun caz va încerca să salveze doar nişte aparenţe şi atât. Inutil să mai argumentez aici cu felul în care sunt ascultate telefoanele, felul în care note de interceptare apar în presă, fără legătură cu vreo cauză penală, felul în care Parlamentul a fost redus la un simplu decor din moment ce oricând, cu 80 de deputaţi în sală, poţi spune că ai obţinut 170 de voturi! Mă opresc aici că nu are sens să dau şi alte exemple, cei care se informează le ştiu, celorlalţi nu le pasă şi deci au ceea ce merită! Oricum, concluzia pare a fi una singură: halal orizonturi ni se arată!
Citeşte şi:
Isărescu: Nivelul inflației are legătură cu mesajele ”trăncănitorilor” de la posturile de televizune
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News