Despre cum poate fi zdruncinat USL prin metoda Băsescu
Pentru prima oară de la instalarea la putere, USL se confruntă cu două teme de larg interes care dezbină. Mă refer la povestea cu Roșia Montana și la chestiunea câinilor comunitari, subiecte ce împart populația în tabere distincte și bine precizate pentru ca atunci când e vorba de astfel de chestiuni sunt puțini aceia care îl iau în brațe pe “nu știu,nu răspund”.
Situația este inedită pentru o majoritate venită în fruntea țării pe un mesaj care strangea în jurul lui o mare parte a românilor-”Jos Băsescu! ”S-a văzut cum unea această tema cu ocazia referendumului de demitere a președintelui de anul trecut dar și la votul de la alegerile parlamentare care i-a adus USL o majoritate de aproape 70% în forul legislativ.
Din punct de vedere politic, datele se schimbă acum în mod radical. Alegând o variantă de rezolvare într-un sens sau altul inevitabil nemulțumești o parte însemnată a populației.
Acesta este și motivul pentru care asistăm la un adevărat balet politic al declarațiilor și la schimbul public de mesaje între Ponta și Antonescu. Mergând pe liste separate la europarlamentare, fiecare partid caută acum să ia caimacul din ceașca aceasta cu cele doua subiecte, adică să-și apropie tabara mai consistentă de electorat.
Unii, cum ar fi de pildă Lăzaroiu, cânta deja prohodul USL, chiar dacă nici ei nu cred în refrenul pe care îl fredonează ,sesizând că abia de aici încolo e loc de intrare în horă și pentru dânșii. Era mult mai greu să se facă auziți câtă vreme pe agenda unei mari părți a electoratului rămânea de rezolvat tema Băsescu ei fiind în aceeași găleata cu stăpânul pe care populația îl dorea rezolvat și e mult mai ușor acum pe astfel de subiecte care împart sau dezbina!
Cine ar putea profita de faptul că USL este pus în situația să-i nemulțumească inevitabil pe unii prin deciziile pe care le adoptă este întrebarea pe care sunt convins că și-o pun și liderii Uniunii, iar răspunsul poate veni din istoria recentă.
Domnul Băsescu, fiind un personaj cu educație militară prin natura meseriei sale de baza, a acționat întodeauna după un tipar specific comandanților de armate. A generat tot timpul subiecte care dezbină nu pentru ca dânsul credea în cutare soluție, ci pentru că dorea să vada câți se încolonează în spatele sau. Este reflexul ofițerului care trebuie să știe care sunt “răspândirile” în orice moment.
Odată creată falia, cu ajutorul unei teme, știa și câți cetățeni pot rezona la ceea ce a lănsat și pe câți oameni se poate baza....Urma încă un subiect și încă unul și încă unul...Să ne reamintim câteva idei care dezbinau dar care făceau parte din această strategie pe care locatarul de la Cotroceni a folosit-o. Câinii fără stăpân a fost un subiect pe vremea când “marinarul” era primar general. Chioșocurile, altă temă care i-a revoltat pe unii, dar i-a mulțumit pe alții. Figura cu s-a furat la alegeri, ingropată imediat după câștigarea alegerilor, l-a ajutat să facă saltul decisiv în turul doi al prezidențialelor din 2004.
Referendumul cu parlament unicameral și 300 de deputați nu a urmarit o soluție viabilă, ci a fost o șmecherie lansată pentru a aduna în spatele celui care a propus-o cât mai mulți oameni și așa mai departe!
E limpede că nu Băsescu a pus în cârca USL cele doua teme care dezbină acum. Cel puțin una dintre ele este venită spontan ca urmare a unei tragedii înspăimântătoare. Cea de-a doua, cu Roșia Montană trebuie rezolvată cumva de cei aflați la putere indiferent de interesele lui Băsescu-electorale sau mai mult decât electorale - ce au stat de-a lungul timpului în spatele poziției sale cu privire la RMGC.
Ideea e ca Băsescu Traian va fi cu siguranță unul dintre profitorii situației cu care se confruntă acum USL pentru ca el are în sânge acest mecansim și nu va sări peste șansa ce i se oferă.
Sunt convins că Ponta și Antonescu își dau seama de pericol dar mai știu că în astfel de momente, când apar teme care dezbină în prag de alegeri, politicienii sunt tentați să se pună în fruntea taberei mai numeroase pentru că au nevoie de voturi. De multe ori, soluția corectă nu are nicio legatură cu numărul mare de susținători și pericolul de aici vine de fapt. Din dorința de a rămâne cu orice preț pe val ne-am putea alege cu decizii incredibil de proaste și cu efecte nocive pe termen mediu sau lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News