Data publicării:

Despre criza alimentară și șantajul cerealelor, noile arme în războiul din Ucraina. Prof. Toma Dinu: România, al treilea jucător din Marea Neagră

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cotaţia grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina / Fotografie de la Vietnam Photographer: Pexels
Cotaţia grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina / Fotografie de la Vietnam Photographer: Pexels

Despre criza alimentară și blocajul grâului de proveniență ucraineană s-a discutat în emisiunea de marți transmisă live de DCNews TV. Invitalul jurnalistului Val Vâlcu a fost decanul Facultatății de Managemant și Dezvoltare Rurală, USAMV, Toma Dinu. Alături de acesta s-a realizat o analiză a situației actuale. 

Cât de importantă este Ucraina pe piața mondială a cerealelor?

”Există doi mari poli de exportatori la nivel mondial. Este vorba despre cele două Americi și Bazinul Mării Negre. În bazinul Mării Negre, România este al treilea jucător după Rusia și Ucraina”, a declarat decanul Toma Dinu, la DCNews. 

Inevitabil, privind retroactiv, jurnalistul Val Vâlcu a făcut referire la epoca URSS-ului, epoca în care Rusia avea nevoie de intervenția SUA în ceea ce privește asigurarea necesarului de cereale pentru a putea hrăni întregul bloc URSS. 

”Europa Liberă spunea că o pârghie, un instrument prin care SUA interveneau în favoarea drepturilor omului în lagărul estic, erau exporturile de cereale în Rusia care la acel moment nu se ajungea cu alimentele, era foamete”, amintește jurnalistul Val Vâlcu. 

 

1. Decanul Fa... (toma-dinu_49658200.jpg)

 

”La vremea respectivă, vorbim de Uniunea Sovietică care cuprindea inclusiv cele 14-15 state sovietice care astăzi sunt extra-Rusia, Kazakhstan, zona Caucazului, toată partea arabă a fostei URSS, Uzbekistan etc. Aceste state trebuiau să fie hrănite de Patria Mamă, de Rusia”, adaugă Toma Dinu.

Astăzi Rusia, alături de Ucraina, au devenit cei mai mari exportatori de cereale

Federația Rusă și Ucraina sunt jucători mondiali pe piețele agroalimentare. Împreună reprezintă 27% din ponderea comerțului global de grâu.

”La nivel mondial, practic Nordul Africii este cel mai mare importator cu Egiptul cap de afiș și, bineînțeles, India și China, cele mai populate țări din lume”, a subliniat Toma Dinu.

Youtube video image

 

Citește și ....

Sancțiunile UE lovesc în țările sărace: Foamea acută crește la niveluri fără precedent

Preşedintele Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall, s-a declarat preocupat, marţi, de efectele pe care noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei le vor avea asupra achiziţionării de alimente de către naţiunile sărace din Africa.

Africa suferă de întreruperi în aprovizionarea cu alimente și creșterea prețurilor la bunurile de bază și riscă ”consecințe dezastruoase” dacă situația persistă, a spus Sall în timpul unei conversații cu filantropul Mo Ibrahim la Forumul de guvernare Ibrahim.

”Am pledat pentru o încetare a focului, pentru încetarea războiului și pentru eliberarea tuturor produselor alimentare... pentru ca lumea să nu cunoască foamete după doi ani de COVID și aproape trei luni de război”, a mai spus Sall potrivit Reuters.

"Există mai multe inițiative pentru a face apel la țările care au stocuri de cereale să le deblocheze și să se asigure că Rusia poate autoriza exportul de cereale din Ucraina și poate, de asemenea, să exporte la rândul ei. Aceasta este poziția africană", a spus preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall.

Părți din Africa se confruntă cu niveluri record ale foametei, cauzate de insecuritate, șocurile climatice și declinul economic cauzat de pandemia COVID-19, citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel