Despre ce vorbesc toți și zic că e ”REVELAȚIE”: Ne mai putem întoarce la ce a fost? NU
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto: Site Facebook
Foto: Site Facebook
Scriitoarea Petronela Rotar a făcut o serie de observații după ce a vizionat documentarul The Social Dilemma pe Netflix.

„Am văzut documentarul The Social Dilemma pe Netflix despre care vorbește toată lumea ca despre o super revelație. E un documentar bun și ar trebui văzut de toată lumea, însă pentru mine a fost doar o confirmare a tot ce știam deja despre rețelele sociale. Dacă te interesează manipularea ca mecanism, dacă ai fost puțin atent la cum funcționează Facebook sau Instagram, dacă te interesează cum îți funcționează creierul și practici o minimă autoobservație știi deja tot ce spun băieții ăia.

Apocalipsa va fi după Mark, cel mai probabil, spun ei cu alte cuvinte. Social media vor duce la războaie civile, polarizări tot mai puternice în societate, ne țin captivi și ne livrează tone de bullshit șamd. Nimic suprinzător pentru sapiens, care a făcut tot dintotdeauna ce știe mai bine să se autodistrugă, să distrugă mediul care-l tolerează și hrănește, care a dus războaie absurde în numele zeilor, al lăcomiei și puterii, al absurdului însuși. Ne-am temut că roboții sau calculatoarele hiperinteligente vor prelua puterea și ne vor distruge, dar am creat algoritmi care ne distrug folosind propriile minți slabe și circuitele dopaminice pe care nu le știm controla.

Viitorul sună rău din același motiv ca întotdeauna:

planeta nu e populată preponderent cu oameni inteligenți, dotați cu gîndire critică, cu acces la cunoaștere. Sapiens este, în covîrșitoarea majoritate, paradoxal pentru un nume așa de pompos de specie, un animal încă mînat de instincte, analfabet la propriu sau analfabet funcțional, tot mai slab educat, cu o inteligență sub medie, incapabil să gîndească pentru sine. Iar asta era aproape gestionabil înainte de social-media, căci nu se puteau aduna și coordona global înainte”, a scris Petronela Rotar pe contul său de Facebook.

„Ne mai putem întoarce la ce a fost înainte de social media? Nu cred. Vor putea algoritmii să controleze fenomenul pe care tot ei l-au creat, să separe ce e bun de ce e rău, ce e fals de ce e adevărat (ce e adevărat?), ce e periculos de ce e benign? Nu cred. Va putea majoritatea utilizitatorilor să înțeleagă pericolul și să ia măsuri? Nu cred”, a subliniat Petronela Rotar.

„Personal, am ceva vreme de cînd am luat măsurile care sînt sugerate în finalul documentarului: am oprit absolut toate notificările de la aplicațiile social-media, nu mai sare nimic în ecran de mult, nici Facebook, nici messenger, la Instagram nu am avut niciodată, verific cînd vreau eu și știu că am treabă acolo; am follow la oameni care fac parte din “tabere” diferite, ca să fiu expusă la alte tipuri de discurs, cîtă vreme e unul civilizat, folosesc tot mai rar profilul personal de Facebook, prefer pagina pe care o accesez din aplicația Pages, așa pot comunica direct cu oamenii care mă urmăresc, fără să fiu expusă la sute de reclame și de sugestii din aceeași sferă și fără să îmi fie licitată atenția aiurea, folosesc Youtube premium unde ascult muzică doar și nu dau click pe sugestii, citesc cărți, multe cărți, căci alea sînt sfinte și nu îmi poluează creierul cu gunoi, îmi monitorizez timpul petrecut pe aplicații și sînt atentă cînd am tendința să cad în transa scrollului”, a transmis Petronela Rotar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel