Despăgubiri pentru victimele sterilizării forțate
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Mii de femei au obținut despăgubiri în instanță ca urmare a Legii privind protecția împotriva eugeniei, scrie The Guardian.

Mii de victime ale sterilizării forțate în Japonia vor primi în cele din urmă o compensație pentru suferința lor printr-o lege a eugeniei, care nu mai există. Aproximativ 16.500 de persoane, majoritatea femeilor cu dizabilități, au fost vizate între 1948 și 1996, în baza unei legi japoneze care viza stoparea nașterii copiilor descriși ca fiind "inferiori".

Victimele supraviețuitoare vor primi în curând pe lângă "scuze profunde" și plăți forfetare de 3,2 milioane de yeni (28.700 de dolari sau 21.600 de lire sterline). Toate acestea sunt prevăzute într-un proiect de lege convenit între parlamentarii de la guvernare și parlamentarii opoziției. Legea ar urma să intre în Parlament peste o lună.

Sume prea mici

În timp ce această mișcare este văzută ca un progres binevenit după anii de inactivitate, victimele și avocații lor au descris pachetul de ajutor ca fiind inadecvat. "Plata și scuzele nu vor recupera prejudiciul suferit", a declarat Koji Niisato, un avocat care reprezintă mai multe victime care solicită despăgubiri.

Între anii 1948 și 1996, aproximativ 25.000 de persoane au fost sterilizate conform legii, dintre care 16.500 nu au aprobat procedura. Cei mai tineri pacienți cunoscuți aveau doar nouă sau zece ani. Aproximativ 70% din cazuri au implicat femei sau fete.

În cererile de despăgubiri care încă se judecă se solicită sume mult mai mari decât cele cuprinse în pachetul pentru despăgubiri.

Vezi și: Crimă soluționată după 20 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel