Despăgubiri pentru secetă de 4 ori mai mari
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 23 Martie 2023, 20:13
WhatsApp
Seceta persistă și în luna noiembrie, în cea mai mare parte a Dobrogei şi Munteniei/ Sursă foto: Pexels (icon0.com)
Seceta persistă și în luna noiembrie, în cea mai mare parte a Dobrogei şi Munteniei/ Sursă foto: Pexels (icon0.com)
Compensația acordată fermierilor pentru pierderile suferite după seceta extremă de anul trecut a fost majorată de patru ori de Guvernul Ungariei.

Potrivit Agerpres, anunțul a fost făcut miercuri de ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, care a transmis că suma de 50,6 miliarde de forinţi (129,1 milioane de euro) va ajunge până în 31 martie la aproximativ 22.000 de fermieri. Astfel. nu mai puțin de 1,45 milioane hectare de teren agricol au fost afectate de secetă anul trecut, însemnând aproximativ 80% din suprafaţa agricolă a Ungariei, iar 49,7 miliarde de forinţi vor fi cheltuiţi pentru compensarea pagubelor. Istvan Nagy a explicat că de mare ajutor au fost şi subvenţiile pentru asigurări, introduse în ultimul deceniu, companiile de asigurări plătind încă 41 miliarde de forinţi pentru pagubele provocate de vremea extremă de anul trecut.

Guvernul de la Budapesta a înfiinţat un organism operativ care să gestioneze urgenţele provocate de secetă şi a luat măsuri pentru asigurarea stabilităţii financiare a sectorului, a mai menționat ministrul ungar al agriculturii, care a adăugat că Executivul a acceptat propunerea organismului de amânare până la finalul anului a plăţii împrumuturilor fermierilor.

În România, în ultima vreme, MADR nu a mai făcut niciun anunţ legat de ajutoarele pentru secetă. Fermierii români sperau la un sprijin de la Comisia Europeană, din fondul de rezervă însă, după ultima decizie venită de la Bruxelles privind fondurile acordate pentru situația create de tranzitul de cerealele din Ucraina, şansele sunt mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?