Desființarea SIIJ. Florica Roman (AJADO): Trofee pentru procurorii DNA. Înregistrare despre cum să ”liniștească” judecătorii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pixabay
foto pixabay
Președintele AJADO, judecătoarea Florica Roman, a criticat ferm desființarea SIIJ și întoarcerea dosarelor la DNA, dând mai multe exemple. 

Judecătoarea Florica Roman este președintele AJADO (Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului). Ea a intervenit în Comisia Juridică după ce o altă judecătoare i-a atras atenția președintelui Comisiei, Mihai Alexandru Badea (USR Plus) (care a fost extrem de criticat astăzi pentru felul în care a gestionat dezbaterile)m că ar fi mai bine să fie lăsate să intervină reprezentantele AJADO și AMR, care sunt în intervenție online și apoi să fie alte luări de poziții, vizavi de desființarea SIIJ. ”Cred că era o dovadă de curtoazie dacă ne-ați fi acordat cuvântul la începutul dezbaterilor” a spus Florica Roman.

”Aveți oportunitatea de a scrie istorie astăzi, doar că în alt fel. Dezbaterile despre desființarea SIIJ nu sunt doar despre desființarea unei structuri de Parchet, ci despre cum va fi România în viitor, o țară în care va domni legea, în care judecătorii și procurorii sunt liberi (...) sau un stat cu o justiție îngenuncheată, înfricoșată și influențată politic, în care cetățenii nu au încredere în justiție, se tem de stat și tot ce vor este să-l abandoneze și să emigreze” a spus președinta AJADO. 

Întrebare retorică pentru parlamentari

Ea a explicat de ce a fost necesară înființarea SIIJ: ”Dumneavoastră, domnilor parlamentari, ați alege, în ipoteza în care ați ajunge în fața unui judecător, ca acesta să fie liber, să se supună doar legii, să vă apere drepturile și libertățile sau ați alege un judecător căruia îi este frică, care se teme pentru el și familia lui și care judecă sub teama că i se vor face dosare penale pentru sentințele pe care le dă? Întrebarea este retorică”. Judecătoarea le-a spus parlamentarilor că au ocazia să opteze, prin votul lor, în Parlament, pentru un judecător liber, ceea ce un cetățean nu are.

Procurorii DNA, preocupați de trofee

”De câte exemple concrete de abuzuri dovedite contra judecătorilor și procurorilor mai aveți nevoie pentru a înțelege că întoarcerea anchetării magistraților la DNA este inacceptabilă?” a întrebat Florica Roman, acuzând abuzuri extrem de grave ale DNA împotriva judecătorilor și procurorilor, despre care spune că sunt dovedite prin hotărâri definitive. ”DNA, prin anchetele pe care le-a făcut după 2013 mai ales, împotriva magistraților, a fragilizat statutul judecătorilor și procurorilor și a scăzut încrederea românilor în justiție.” a spus judecătoarea, care a acuzat și scurgerea informațiilor din dosare în presă. În același timp, a acuzat presiuni enorme asupra martorilor din dosare: ”procurorii DNA nemaipreocupându-se de aflarea adevărului, ci doar strict de a obține trimiteri în judecată trofee și, pentru acest lucru, au fost scuzate mijloacele”. ”Ce este grav este că niciodată DNA nu a recunoscut că a greșit, absolut niciodată, a negat și neagă orice evidență, dar, mai rău, dezbatem acum, aici, despre posibilitatea să-i trimiteți din nou pe magistrați pe mâna DNA. Cred că numai o societate masochistă ar putea pune în discuție o astfel de revenire” a mai precizat judecătorul. 

Înregistrare din DNA despre liniștirea judecătorilor

Președinta AJADO a mai spus despre o înregistrare cu cinci procurori de la DNA apărută la începutul anului 2019 ”în care discutau la sediul DNA despre o serie de metode represive pentru a-i liniști pe judecătorii de la Curtea de Apel Oradea și Tribunalul Bihor, această înregistrare nu a fost negată. Pentru judecători nu a fost o surpriză, toți știam, era un fapt notoriu, dar s-a întâmplat ca atunci să avem și dovada”. Ea a acuzat că a urmat o mușamalizare uriașă, spunându-se că acea discuție a fost o simplă bârfă între colegi. Florica Roman a dat mai multe exemple de judecători anchetați, ale căror dosare s-au ”scurs” în presă, care ulterior au fost achitați. De asemenea, a vorbit despre un judecător anchetat pentru că a stabilit sechestrul într-un dosar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel