Descoperire - Un autoportret a lui Van Gogh a fost descoperit pe spatele unei picturi celebre
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Mark 133
Sursa Foto YouTube Mark 133
Galeria națională a Scoției a descoperit un portret necunoscut anterior al pictorului post-impresionist pe spatele unei pânze din 1885.

Un tablou care ar putea fi un autoportret necunoscut anterior al lui Vincent van Gogh a fost descoperit de National Galleries of Scotland, potrivit instituției din Edinburgh.

Portretul a fost găsit pe spatele pânzei lucrării din 1885 ”Țăranca” a postimpresionistului olandez, acoperit cu straturi de lipici și carton.

Portretul este imaginea unui bărbat cu barbă cu o pălărie cu boruri și o batistă legată lejer la gât. Urechea sa stângă, pe care pictorul a tăiat-o în 1888, este clar vizibilă, potrivit Al Jazeera.

Profesorul Frances Fowle, curator principal de artă franceză la Galeriile Naționale din Scoția, a declarat joi că ”momentele ca acesta sunt incredibil de rare”.

”Am descoperit o lucrare necunoscută a lui Vincent van Gogh, unul dintre cei mai importanți și populari artiști din lume. Ce cadou incredibil pentru Scoția și unul care va fi pentru totdeauna în grija Galeriilor Naționale”, a spus el.

2. Sursa Foto... (vg-yt_34657300.jpg)

Sursa Foto: Youtube Mark133

Vizitatorii îl vor putea vedea la o expoziție viitoare între 30 iulie și 13 noiembrie ca o imagine cu raze X printr-o casetă luminoasă special concepută.

Pe termen lung, curatorii lucrează la extragerea în siguranță a acestuia din pânza suprapusă, fără a deteriora picturile.

Lesley Stevenson, un conservator senior de picturi la Galeriile Naționale, a spus că au fost ”încântați” de descoperire.

”Aceasta este o descoperire semnificativă, deoarece se adaugă la ceea ce știm deja despre viața lui van Gogh”, a spus el. ”Sunt multe de gândit în ceea ce privește următorii pași, dar, pentru noi, este o altă pepiță care să ne apropie puțin de un artist incredibil”, a mai adăgat Lesley Stevenson.

Van Gogh era cunoscut pentru reutilizarea pânzei pentru a economisi bani, întorcând-o și lucrând pe partea opusă.

Curatorii cred că pictura face parte dintr-o serie de autoportrete experimentale

Cinci lucrări similare sunt expuse la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, pictate înainte ca acesta să se mute la Paris în 1886.

Probabil în jurul anului 1905, când Țăranca a fost împrumutată unei expoziții Muzeului Stedelijk din Amsterdam, s-a luat decizia de a lipi pânza pe carton înainte de încadrare.

La această dată, Țăranca era evident considerată mai completă decât autoportretul lui Van Gogh, au declarat Galeriile Naționale din Scoția într-un comunicat de presă.

Pictura și-a schimbat proprietarii de mai multe ori și în 1923 a fost achiziționată de Evelyn St Croix Fleming, al cărei fiu, Ian, a devenit creatorul lui James Bond.

În 1951, pictura a ajuns în Scoția, după ce a intrat în colecția lui Alexander și Rosalind Maitland.

Citește și: 

Șapte muzee din Europa pe care le puteți vizita... online

Muzeele europene găzduiesc unele dintre cele mai bune capodopere artistice și cele mai vechi artefacte antice din lume. Dar nu este întotdeauna ușor să vezi aceste comori. De prea multe ori, vizitatorii trebuie să petreacă ore întregi așteptând la coadă pentru a le vizita. Din fericire, unele dintre cele mai bune muzee de pe continent sunt accesibile pentru a fi vizitate și online, din confortul propriei case.  Mai nou, în era digitală, puteți face o plimbare prin British Museum, puteți intra în Rjiksmuseum din Amsterdam și puteți examina sculpturile din Florența, toate acestea într-o singură zi, conform Euronews.com.

Iată șapte dintre cele mai bune muzee și expoziții virtuale pe care să le vizitați în această vară, online.

1. Muzeul Britanic, Londra

Cu peste 8 milioane de exponate, acest muzeu găzduiește una dintre cele mai mari colecții din lume. Datorită parteneriatului pe care muzeul îl are cu Google Arts and Culture, majoritatea exponatelor pot fi vizualizate online gratuit. De la lumea islamică antică, la mumii egiptene, există ceva pentru toată lumea. Dacă numărul mare de exponate vi se pare un pic copleșitor, aruncați o privire la una dintre „poveștile” prezentate de personalul muzeului. Printre cele mai importante, se numără un tur al artei celtice din Epoca Fierului și o privire aprofundată asupra Pietrei Rosetta.

2. Muzeul Relațiilor Distruse, Zagreb

Uneori, relațiile nu durează, dar obiectele da. Acest muzeu unic, care adăpostește sute de obiecte donate, documentează despărțirile prin intermediul obiectelor care supraviețuiesc relațiilor amoroase. De la o pereche de pantofi stiletto și până la o șapcă veche de marinar, obiectele din acest muzeu oferă o perspectivă emoționantă asupra iubirii și pierderii. O mare parte a colecției poate fi vizitată online.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel