Data publicării:

Descoperirea care i-a șocat pe oamenii de știință. Fenomen fără precedent în istoria civilizației umane - studiu

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol ce au descoperit oamenii de știință.

Conform unui nou studiu, publicat în revista Science și citat de agenția Reuters, recenta retragere a gheţarilor din Anzi este un fenomen fără precedent în istoria civilizaţiei umane.

Oamenii de știință au fost șocați de descoperire. Aceștia plănuiau iniţial să examineze starea actuală a gheţarilor şi felul în care dimensiunile lor au variat de-a lungul civilizaţiei umane.

Ne gândeam că acest rezultat urma să fie atins abia peste câteva zeci de ani”, a declarat Andrew Gorin, autorul principal al studiului, care a crezut la început că rezultatele iniţiale au reprezentat o întâmplare, însă ele au fost confirmate de eşantioane ulterioare.

Ne arată că acest lucru se întâmplă mai repede decât credeau chiar şi aceia dintre noi care se gândesc cel mai mult la asta”, a adăugat el.

Măsurarea nivelurilor nuclizilor

Andrew Gorin şi echipa lui de oameni de ştiinţă au datat cu carbon stratul de rocă care a fost recent expus de la radiaţia cosmică în urma retragerii gheţarilor, măsurând nivelurile nuclizilor Beriliu-10 şi Carbon-14, şi au constatat că acele concentraţii erau apropiate de valoarea zero.

Practic, dacă o rocă poate 'vedea' cerul, ea acumulează acei nuclizi”, a spus Andrew Gorin, adăugând că rata de dezintegrare a acestor nuclizi arată că roca nu a mai fost expusă din timpul epocii Holocenului, care datează de 11.700 de ani, dar ar putea avea o vechime chiar şi mai îndelungată.

Aş paria toate economiile mele de-o viaţă că, de fapt, aceşti gheţari sunt mai mici decât au fost de la ultima perioadă interglaciară”, care s-a încheiat în urmă cu aproximativ 115.000 de ani, a adăugat Andrew Gorin.

Date de la ghețari din Anzi

Studiul a colectat date de la patru gheţari din Anzi, care cuprind 99% din gheţarii tropicali de pe Terra. Acei gheţari sunt mai sensibili la schimbările meteorologice, deoarece se află constant la punctul de îngheţ sau foarte aproape de acesta.

Credem că acest proces este 'canarul din mina de cărbune', că acest lucru se va întâmpla peste tot în scurt timp şi poate mai devreme decât am crezut până acum”, a spus Andrew Gorin.

Un corespondent al agenţiei de presă Reuters a urcat recent pe mai mulţi munţi din Anzi pentru a vedea pe viu schimbările la care asistau alpiniştii pe măsură ce gheţarii se retrăgeau. Multe persoane au descris condiţii din ce în ce mai periculoase şi schimbări fără precedent în vieţile lor.

Cred că este un semn că acum ne îndepărtăm de condiţiile climatice cu care eram obişnuiţi şi în care ne-am construit civilizaţia globală, aşa cum o cunoaştem”, a transmis corespondentul Reuters, conform Agerpres.

Citește și alte studii aici:

Cancerul de cap și gât, ”topit” de genul de bacterii Fusobacterium - studiu

Starea emoțională a câinilor, afectată de mirosul stresului la oameni - studiu

Vehiculele electrice au în continuare probleme majore de calitate. Tehnologia pare cel mai criticat aspect - studiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel