Descoperire în Guatemala. Aproape 1.000 de așezări Maya, ascunse până în prezent, au fost detectate de cercetători cu ajutorul tehnologiei LIDAR / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Aproape 1.000 de așezări Maya ascunse anterior au fost găsite în nordul Guatemala, datorită scanării laser LIDAR (Light Detection and Ranging) din aer.

Zona pe care o acoperă aceste așezări este vastă: clădirile și structurile observate de cercetători se întind pe aproximativ 1.683 de kilometri pătrați, în Bazinul Carstic Mirador-Calakmul (MCKB) și din împrejurimile sale imediate. Aceste locuri ar fi fost locuitezările pe care le-au întâlnit par să fi fost destul de compactate, oferind dovezi suplimentare despre modul în care aceste locuri timpurii mezoamericane au fost populate.

Există multe descoperiri: clădiri, inclusiv case, terenuri de sport și centre religioase, ceremoniale și civice, precum și rețele extinse de drumuri și canale care leagă multe dintre ele.

„Multe dintre aceste așezări demonstrează o relație politică/socială/geografică cu alte așezări din apropiere, ceea ce a dus la consolidarea regiunii cel puțin 417 orașe antice, orașe și sate cu limite identificabile”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Descoperire de amploare

Conexiunile observate între punctele de locuire sugerează că toate acestea făceau parte dintr-un stat asemănător regatului, în sensul că ideologiile și politicile comune ar fi fost probabil împărtășite în multe dintre noile zone descoperite.

Potrivit cercetătorilor, ar fi fost necesare numeroase abilități pentru a construi aceste structuri: ar fi fost implicați producători de var, specialiști în mortar și cariere, tehnicieni, arhitecți, autorități și oficiali religioși.

„Amploarea muncii în construcția de platforme masive, palate, baraje, drumuri și piramide care datează din perioadele preclasice mijlocii și târzii sugerează o putere de a organiza mii de muncitori și specialiști”, au mai precizat cercetătorii.

Există, de asemenea, dovezi ale sistemelor inteligente de drenaj și colectare a apei, care permit o mișcare mai ușoară a apei între așezări în perioadele de secetă sau inundații, lucru la care mayașii au fost experți.

Sistemul de scanare aeriană pe bază de lumină oferit de LIDAR îi determină pe oamenii de știință să observe cu ușurință sub păduri și alte forme de vegetație. În ultimii ani, tehnologia a fost folosită pentru a dezvălui orașe cambodgiene și sate amazoniene, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel