Descoperire surprinzătoare: Cea mai mare plantă din lume, care s-a răspândit pe parcursul a 4.500 de ani
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ, o iarbă marină de aproximativ trei ori mai mare decât Manhattan, a fost descoperită în largul coastelor Australiei. Cu ajutorul testelor genetice, oamenii de ştiinţă au stabilit că o mare pajişte subacvatică din vestul Australiei este, de fapt, o singură plantă.

Se crede că aceasta s-a răspândit dintr-o singură sămânţă pe parcursul a cel puţin 4.500 de ani.

Iarba marină acoperă aproximativ 200 de kilometri pătraţi, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest. Echipa a dat întâmplător peste această descoperire în Shark Bay, la aproximativ 800 km nord de Perth, scrie BBC.

Ei îşi propuseseră să înţeleagă diversitatea genetică a speciei, care se găseşte în mod obişnuit de-a lungul unor părţi ale coastei Australiei.

Cercetătorii au colectat lăstari din tot golful şi au examinat 18.000 de markeri genetici pentru a crea o "amprentă digitală" din fiecare eşantion. Ei au urmărit să descopere câte plante compuneau pajiştea.

"Răspunsul ne-a uimit - era doar una singură!", a declarat Jane Edgeloe, autorul principal al studiului.

"Asta este, doar o singură plantă s-a extins pe 180 km în Shark Bay, ceea ce o face cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ". Planta este, de asemenea, remarcabilă pentru rezistenţa sa, crescând în locaţii din tot golful cu condiţii extrem de variabile.

"Se pare că este foarte rezistentă, fiind supusă unei game largi de temperaturi şi salinităţi, plus condiţii de lumină extrem de ridicată, care împreună ar fi de obicei foarte stresante pentru majoritatea plantelor", a declarat Dr. Elizabeth Sinclair, unul dintre cercetători. În general, specia creşte ca un gazon cu o rată de până la 35 cm pe an.

Astfel, cercetătorii au estimat că a avut nevoie de 4.500 de ani pentru a se extinde până la dimensiunea actuală. Cercetarea a fost publicată în revista Proceedings of the Royal Society B, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel