Data publicării:
Descoperire științifică fără precedent. Americanii au făcut anunțul: Fuziunea nucleară, Sfântul Graal energetic
Jennifer Granholm, secretarul pentru Energie al lui Joe Biden, oficializează anunțul privind fuziunea nucleară. Implicațiile economice și politice vor fi considerabile.
Statele Unite ale Americii au anunţat marţi o descoperire ştiinţifică istorică în domeniul fuziunii nucleare, care în câteva decenii ar putea revoluţiona producţia de energie pe Pamânt prin furnizarea de energie curată din abundenţă, relatează AFP.
De zeci de ani, cercetătorii din întreaga lume au căutat să dezvolte fuziunea nucleară, despre care susţinătorii săi cred că ar putea permite omenirii să renunţe la combustibilii fosili, responsabili de încălzirea globală.
Un experiment desfăşurat săptămâna trecută "a produs mai multă energie din fuziune decât energia laserelor folosită" pentru a provoca reacţia, a explicat într-un comunicat Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (LLNL), din California şi care depinde de Departamentul Ministerului american al Energiei.
Acest succes va fi găsit "cărţile de Istorie", a declarat ministrul Energiei, Jennifer Granholm, într-o conferinţă de presă.
În prezent, centralele nucleare folosesc fuziunea, care funcţionează prin scindarea nucleului unui atom greu, eliberând energie. Fuziunea nucleară, dimpotrivă, determină fuziunea a doua nuclee uşoare, pentru a forma unul mai greu.
Această reacţie este cea care alimentează stelele, între care Soarele nostru. Datorită condiţiilor extreme de căldură şi presiune extreme care predomină, atomii de hidrogen fuzionează pentru a forma heliu, producând o cantitate imensă de energie în acest proces. Pe Pamânt, acest proces poate fi realizat folosind lasere ultra-puternice, scrie Agerpres.
Fuziunea, sfântul Graal energetic
În urmă cu zece luni, reactorul experimental european JET (Joint European Torus) din Marea Britanie a dat primele speranţe pentru fuziune. Acum se deschide calea pentru ceea a fost denumită ca fiind singura sursă de energie cu adevărat curată pentru viitor, după cum notează publicația Il Giornale.
Odată cu anunțul făcut astăzi de americani, este mai probabil ca niciodată ca următoarele investiții strategice să fie făcute în acest domeniu, al fuziunii nucleare.
Scopul?
Această nouă tehnologie s-ar implementa rapid în diverse proiecte de industrializare și ar sta la baza unui salt cuantic în tranziția energetică. În acest caz, orice sursă de energie regenerabilă existentă la acest moment ar deveni automat învechită și depășită. Dar, evident, între a spune și a face există o fază lungă de cercetare și de studiu.
Valerio Grassi, un fizician care a fost cercetător principal la Universitatea de Stat din New York la Stony Brook, numește această decoperire ca fiind ”o realizare fundamentală în căutarea unei alte surse de energie decât combustibilii fosili. Anunțul acestui rezultat ne poate oferi, evident, speranțe concrete pentru o tehnologie cu emisii zero de dioxid de carbon și, în același timp, reafirmă rolul central al fizicii ca disciplină capabilă să modifice abordarea omului față de universul care îl înconjoară”.
SUA conduce cursa
Preluând conducerea cercetării pe fuziune, Washingtonul marchează un al doilea punct după cel al computerelor cuantice, dintre care Intel a prezentat cea mai puternică versiune din lume în noiembrie anul trecut.
La granița inovării, fuziunea și supercomputingul sunt două dintre cele mai importante descoperiri, și Statele Unite reușesc, fără îndoială, să se prezinte ca fiind competitive și capabile să joace la nivelurile celorlalte superputeri inovatoare de pe planetă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News