Descoperire importantă în România. Datează din secolele II-III
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un sat roman datând din secolele II-III a fost descoperit la Sângeorgiu de Mureș în timpul lucrărilor la viitoarea șosea ocolitoare a municipiului Târgu Mureș.

"Este un sat din epoca romană, este de secol II-III. O descoperire inedită deoarece foarte puține așezări rurale din epocă au fost cercetate. Nici nu erau foarte căutate și adevărul este că erau destul de greu de detectat, pentru că în perioada romană casele erau din paie, nuiele, lemn — deci nu erau construcții solide și era mult mai atractiv să se facă cercetări în castre romane, unde găsești material frumos. Această latură a prezenței Imperiului Roman era pusă undeva deoparte. Așadar avem ocazia să avem prima descoperire de suprafață unde am descoperit deja 7 locuințe. Se pare că se poate identifica un întreg sat din epoca romană. Chiar dacă nu toate casele sunt pe traseul acestei centuri ocolitoare, restul caselor o să fie cercetate prin metode magnetometrice, numai ca să aflăm care era extinderea unui sat", a declarat Soos Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș, scrie Agerpres.

Acesta a adăugat că măsurătorile magnetometrice vor permite arheologilor să își formeze o opinie despre mărimea unui sat din epoca romană, chiar dacă există analogii din alte părți ale imperiului. Soos a precizat că probabil aceste așezări nu erau foarte mari, aveau probabil 15-20 de case maximum, dar că se dorește continuarea investigațiilor pentru a se vedea cum erau organizate gospodăriile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel