Urmărește emisiunea live
DESCOPERIRE: Energia solară poate fi acum stocată până la 18 ani, spun oamenii de știință
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
Electronica alimentată cu energie solară este cu un pas mai aproape de a deveni o parte de zi cu zi a vieții noastre datorită unei noi descoperiri științifice „radicale”.

În 2017, oamenii de știință de la o universitate suedeză au creat un sistem energetic care face posibilă captarea și stocarea energiei solare timp de până la 18 ani, eliberând-o sub formă de căldură atunci când este necesar.

Acum, cercetătorii au reușit ca sistemul să producă energie electrică prin conectarea acestuia la un generator termoelectric. Deși încă în stadiile sale incipiente, conceptul dezvoltat la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Gothenberg ar putea deschide calea pentru electronice cu auto-încărcare care utilizează energia solară stocată la cerere, potrivit Euronews.

„Acesta este un mod radical nou de a genera electricitate din energia solară. Înseamnă că putem folosi energia solară pentru a produce electricitate indiferent de vreme, ora din zi, sezon sau locația geografică”, explică liderul cercetării Kasper Moth-Poulsen, profesor la Departamentul de Chimie și Inginerie Chimică de la Chalmers.

„Sunt foarte încântat de această muncă”, adaugă el. „Sperăm că, cu dezvoltarea viitoare, aceasta va fi o parte importantă în viitorul sistem energetic.”

Cum poate fi stocată energia solară?

 Sistemul de energie solară creat la Chalmers în 2017 este cunoscut sub numele de „MOST”: Sisteme de stocare a energiei termice solare moleculare.

Tehnologia se bazează pe o moleculă special concepută de carbon, hidrogen și azot care își schimbă forma atunci când intră în contact cu lumina soarelui.

Se schimbă de formă într-un „izomer bogat în energie” - o moleculă formată din aceiași atomi, dar aranjate împreună într-un mod diferit. Izomerul poate fi apoi depozitat sub formă lichidă pentru utilizare ulterioară atunci când este necesar, cum ar fi noaptea sau în adâncul iernii.

Un catalizator eliberează energia economisită sub formă de căldură în timp ce readuce molecula la forma sa inițială, gata pentru a fi utilizată din nou.

De-a lungul anilor, cercetătorii au rafinat sistemul până la punctul în care acum este posibil să stocheze energia pentru o perioadă incredibilă de 18 ani.

Un cip „ultra-subțire” transformă energia solară stocată în electricitate

„Până acum, am generat doar cantități mici de electricitate, dar noile rezultate arată că conceptul chiar funcționează. Pare foarte promițător”, spun cercetătorii de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai din China. Acolo energia a fost eliberată și transformată în electricitate folosind generatorul pe care aceștia l-au dezvoltat

Dispozitivul ar putea înlocui bateriile și celulele solare, perfecționând modul în care folosim energia abundentă a soarelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel