Descoperire de SENZAȚIE în casa copiilor drogați din Suceava
IGPR anunță că peste 2.000 de medicamente eliberate exclusiv în baza unor rețete speciale au fost ridicate în urma perchezițiilor efectuate la începutul acestei săptămâni de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate Suceava, în dosarul în care se fac cercetări pentru administrare de droguri de mare risc, fără drept.
"În urma celor trei percheziții efectuate la data de 24 aprilie de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și procurorii DIICOT Suceava, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, în Suceava, au fost ridicate aproape 600 de comprimate de xanax, o jumătate de sticluță de xanax lichid, circa 1.400 de comprimate și 24 de fiole de alte medicamente ce se eliberează pe bază de prescripție medicală", arată IGPR într-un comunicat de presă.
De asemenea, au fost ridicate rețete speciale, registre, acte și prospecte medicale, documente cu valoare probată în cauză.
Potrivit IGPR, perchezițiile au fost efectuate într-o cauză în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condițiilor legale, și deținere de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept, ancheta pornind de la o sesizare ce viza suspiciunea că la doi minori, în vârstă de 4 și 15 ani, le-ar fi fost administrate substanțe din categoria stupefiantelor.
"În urma prelevării de probe biologice de la cei doi minori și a analizei acestora s-a evidențiat un rezultat pozitiv pentru opiacee și benzodiazepine", se precizează în comunicat.
Una dintre persoanele vizate în dosar, spun anchetatorii, ar fi avut acces direct, prin prisma atribuțiilor de serviciu, la rețete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic și este bănuită că și-ar fi administrat substanțe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale.
Perchezițiile au vizat atât locuința și biroul medicului Lorena Adriana Bîrleanu, şefa Centrului Medical al IPJ Suceava, cât și locuința unei alte persoane care ar fi ajutat-o la procurarea de medicamente ce conțin substanțe stupefiante sau psihotrope.
Cum s-a ajuns la acest caz
Ancheta a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie. Atunci, cei de la Protecţia Copilului erau sesizaţi că doi copii, fraţi, unul în vârstă de 11 ani şi unul de 15 ani, elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, au un comportament foarte suspect la şcoală în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absenţe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, copiii, care înainte erau energici, deveniseră foarte apatici şi vlăguiţi, starea lor creând îngrijorare, potrivit monitorulsv.
Cei doi au ajuns la Spitalul Judeţean, unde medicii au confirmat prezenţa unor substanţe suspecte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News