Deschiderea stagiunii la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti - Debut în forţă, la sediu şi în turneu!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Ion Caramitru
Ion Caramitru
După o vară bogată în întâlniri internaţionale, perioadă în care Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a participat, cu aplauze la scenă deschisă urmate de ecouri dintre cele mai îmbucurătoare, la Forest International Festival de la Salonic cu Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, şi cu Magic Naţional - concert-spectacol regizat de Ion Caramitru - la Ohrid Summer Festival, alte spectacole ale teatrului sunt aşteptate în perioada imediat următoare peste hotare, la evenimente culturale de prim rang.

Idolul şi Ion Anapoda, spectacol ce a făcut istorie pe scenele TNB, şi (D)efectul Placebo, creaţie colectivă în regia lui Ştefan Lupu, una dintre realizările de top ale programului 9G la TNB, vor reprezenta Naţionalul bucureştean la cea de-a III-a Reuniune a Teatrelor Naţionale de la Chişinău, în zilele de 21 şi 22 septembrie 2017, ambele reprezentaţii fiind programate să aibă loc în Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Deschiderea noii stagiuni la Teatrul Naţional din Bucureşti este marcată prin reluarea unui spectacol de mare succes ce ţine afişul de 7 stagiuni, Dineu cu proşti de Francis Veber şi printr-o premieră semnată de unul din cei mai talentaţi regizori ai tineri generaţii, Bobi Pricop. Piesa UFO, de Ivan Vyrypaev într-o viziune modernă, cu o distribuţie promiţătoare (Ada Galeș, Istvan Teglaș, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, Ion Caramitru – în ordinea indicată de autor) devine, pe scena Sălii Pictura, spectacolul surprinzător al întâlnirii dintre tehnologie și emoție, dintre artă și programare digitală, dintre inovațiile care reconstruiesc teatrul și adevărurile ce l-au definit dintotdeauna.

 

(w670)

Medeea Marinescu  

 

Cea de-a doua premieră a stagiunii pariază pe o distribuţie surpriză. Livada de vişini de A.P.Cehov îl readuce în atenţia publicului din România pe regizorul georgian David Doiashvili, premiera fiind programată la finalul acestei luni – 28 şi 29 septembrie. Spectacolul se va juca pe scena mare a TNB, cu publicul aşezat chiar pe scenă! Spectacolul este aşteptat cu maxim interes şi la Tbilisi International Festival of Theatre, unde se va juca în turneu, în 8 şi 9 octombrie 2017, ambele reprezentaţii din festival fiind deja sold out, în numai două ore de la punerea lor în vânzare!

Alte câteva titluri sunt deja - sau urmează să intre - în repetiţii, premierele acestora urmând să aibă loc până la sfârşitul anului: Regele moare de Eugen Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu, Orchestra titanic de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, Viforul de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Alexandru Dabija.

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006, prilejuind audierea unor prelegeri susţinute de personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante. Prima conferinţă din această stagiune, Infernul feminin și îngerii lui Brumaru, va avea loc la Sala Atelier, duminică 24 septembrie şi îl va avea invitat chiar pe poetul Emil Brumaru, autorul unuia dintre cele mai originale universuri ale poeziei române.

(w670) Istvan Teg

Istvan Teglas În UFO de Ivan Vyrypaev. Foto Adi Bulboacă

O serie de spectacole ale programului 9G la TNB, destinat tinerilor creatori de teatru din România, vor putea fi urmărite cu ocazia festivalurilor naţionale din următoarea perioadă: Fetiţa Soldat, la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (28 septembrie), ActOrchestra la Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineri “COPIL ÎN EUROPA”, Timișoara (3 octombrie) şi la Aniversarea a 200 de ani a Teatrului din Oraviţa (5 octombrie), Fetiţa Soldat - cu 2 reprezentaţii la Festivalul Internaţional de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard din Bucureşti (în 8 octombrie, de la ora 17 şi ora 19), After Hours la Festivalul Național de Comedie de la Galați (14 octombrie), Hotel Europa şi Fetiţa Soldat la Festivalul De-butan-T, din Sfântu Gheorghe - (30 octombrie şi 31 octombrie), iar Dragoste şi informaţie va fi prezentat în cadrul Festivalului Pledez pentru TINE(ri), Piatra Neamţ (12 noiembrie).

Actuala ediţie a Festivalului Naţional de Teatru cuprinde una din cele mai bogate selecţii de spectacole din repertoriul TNB; nu mai puţin de 4 producţii ale stagiunii trecute vor fi prezentate în perioada 20-30 octombrie 2017, la Bucureşti: ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vişniec, regia Ion Caramitru, NO MAN’S LAND de Danis Tanović, adaptarea, regia şi ilustraţia muzicală Alexander Morfov, REGELE LEAR de William Shakespeare, regia şi scenografia David Doiashvili, UMBRE de Marilia Samper, regia, scenografia, ilustraţia muzicală şi lighting design Vlad Cristache.

(w670) Ada Gales,

Ada Gales, în UFO de Ivan Vyrypaev. Regia Bobi Pricop. Foto Adi Bulboacă

În spaţiile expoziţionale ale teatrului, publicul iubitor de arte vizuale va fi invitat la două expoziţii de anvergură, realizate în cadrul programului TNB PARATEATRAL- Arte vizuale: în 19 septembrie la ora 18.00, în Rotonda din foaierul Sălii Mici se deschide, sub titlul ARTĂ APLICATĂ,  ”Salonul anual al filialei de grafică a UAP din România”, iar în 20 septembrie, ora 18.00, foaierul Media (aripa Intercontinental) va găzdui vernisajul expoziţiei de grafică al artistei Georgeta Năpăruş - ”Litere şi personaje”, cu lucrări inedite din colecţia familiei Grigorescu.

(w670) David Doia

David Doiashvili, regizorul spectacolului Livada de vişini

Teatrul Naţional din Bucureşti promite, aşadar, publicului său o nouă stagiune sub semnul excelenţei artistice, cu un debut în forţă, la sediu şi în turneu!

Vă invităm să ne fiţi aproape!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel