Deschiderea programului Timişoara - capitală culturală europeană, criticată. Maestrul Ioan Holender a plecat din sala Operei: Ajunge! Îngrozitor de plictisitor...
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Maestrul Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, a plecat dezamăgit de la evenimentul de deschidere al programului Timişoara - capitală culturală europeană. 

Acesta a spus, pentru o publicaţie locală, ce l-a dezamăgit. 

”Pianistul (n.r. Joep Beving), pe care nu îl cunosc, cânta într-un ritm încet, anost, parcă de înmormântare. Totul avea aceeași tonalitate. O muzică fără calitate, inferioară. Totul a culminat atunci când a început să facă dedicații pentru fiică și soție. Atunci am spus: "Ajunge". Cred că suntem într-o lume liberă, în care ne putem spune părerile. Nu exprimam o insultă. La Opera din Viena, publicul strigă "Buu" atunci când este nemulțumit. Totul a fost îngrozitor de plictisitor. Am plecat din sală, cum au făcut mulți alții. Nici măcar nu s-au mai oprit în foaierul operei, unde așteptau bucatele apetisante, și unde puteau să mai socializeze, din cauza pianistului îngrozitor. Nu știu cine este, dar cineva l-a angajat. Cred că am fi găsit un pianist român care să cânte”, a declarat maestrul Holender.

Ioan Holender, nemulţumit şi de numele locaţiei 

"Eu știu de Opera din Timișoara, denumită acum Opera Română. Numele Palatul Culturii nu are sens. Nu știu cine i-a spus așa, dar este greșit”, a mai explicat el pentru ziuadevest.ro.

Nu sunt singurele lucruri care nu i-au plăcut fostului director al Operei din Viena 

”La Timișoara s-au cheltuit milioane de lei, și important este ce va rămâne după. S-au reparat câteva clădiri, dar chiar cea din stânga Operei arată deplorabil.

(n.r. în Piaţa Unirii) Se cânta îngrozitor, boxele erau la maxim. I-am spus și primarului (Dominic Fritz, nr), dar nu știa cine a decis programul artistic. Cum nu știa nici de schela din centru, unde vor fi agăţate nişte plate. La fel nu a știut să îmi spună cine l-a angajat pe pianistul catastrofal. A vorbit doar de curatorii  care au decis programul”, a mai declarat Ioan Holender.

La eveniment... s-a întrerupt curentul. Primarul Fritz spune că e "semn bun"

Moment „special” la Timișoara în timpul ceremoniei oficiale de deschidere a Capitalei Culturale a Europei 2023. Sala Operei, plină de oficialități și invitați, a fost cufundată brusc în beznă în urma unei pene de curent. Ca o ironie a sortii, sloganul TM2023 este tocmai „Lumineaza orașul prin tine! Shine your light, Timișoara!”

"A fost foarte interesant. Trebuie să spun că, în 2007, la ceremonia de deschidere (la Sibiu, n.r.) a picat curentul și mi-a povestit consilierul prezidențial Sergiu Nistor că, dacă pică curentul, e un semnal bun pentru succesul anului. Și ce s-a întâmplat? A picat curentul… dar în perioada unui concert care oricum era cu lumini mai liniștite și lumea a crezut că face parte din spectacol și apoi ne-am dat seama că a picat curentul. Toată lumea a crezut că făcea parte din spectacol și artistul ne-a mulțumit după aia că totul a făcut sens în acel moment”, a declarat primarul Timișoarei Dominic Fritz. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel