Derren Brown, despre gândirea pozitivă. De ce trebuie să regândim ideea de fericire
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Derren Brown crede că ar trebui să regândim conceptul de fericire. El subliniază că ni s-a vândut ideea că ar trebui să avem încredere în noi, să ne stabilim obiectivele și să gândim pozitiv.

Scriitorul atrage atenția că, în realitate, gândirea pozitivă poate avea un efect negativ. Optimismul nu ne ajută când lucrurile merg rău. A vedea situațiile negative într-o lumină pozitivă și căutând binele, asta e în regulă, afirmă el, dar când simțim că am eșuat, atunci e problema. Și problema cu optimismul este că ne spune doar când lucrurile nu merg bine, că am eșuat, că nu am crezut în noi îndeajuns și că ar trebui să dăm vina pe noi înșine, pentru că nu există altă variantă și asta e fundamental greșit. Avem nevoie de un sistem care să lucreze pentru noi când lucrurile nu merg bine.

Totodată, el a dat, printre exemple, cel în care ne pune să ne imaginăm că ne trezim într-o zi în care suntem singuri pe lume, înconjurați doar de mașini, case și toate bunurile materiale și să ne gândim ce am face în această lume doar a noastră. Concluzia e că nu ne vom gândi să ne îmbrăcăm cu haine la modă și nu ne vom deranja pentru atât de multe lucruri pe care în mod normal le facem doar pentru a-i impresiona pe ceilalți, nu pentru fericirea noastră. ”Este uimitor cât de mult ne dorim să impresionăm alți oameni”, subliniază Derren Brown. El atrage atenția că sunt lucrurile pe care le avem în control în viață și lucruri asupra cărora nu avem control, iar singurele pe care le putem controla sunt gândurile și acțiunile noastre. De aceea, când ceva ne deranjează sau ne frustrează, ar trebui să ne gândim dacă putem avea vreun control sau nu asupra aspectului respectiv. 

Vezi mai mult pe BBC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel