Derapaj al site-ului lui Tapalagă. Tragedia de la Libertatea, folosită pentru a lovi în Bogdan Chirieac
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
România TV
România TV
Site-ul lui Dan Tapalagă manipulează prin omisiune, în campania sa de denigrare a lui Bogdan Chirieac, un jurnalist care s-a opus abuzurilor comise de Monica Macovei și Traian Băsescu, în perioada în care Tapalagă era un fervent propagandist al acestor demnitari.

Site-ul lui Tapalagă critică o emisiune de televiziune în care moderatorul a abordat și tragedia de la Ringier. Victor Ciutacu a spus despre acest trust că face o ”încercare de escamotare (să ascundă, n.red.) a măcar complicității sale la teribila tragedie” (care este moartea Iuliei Marin). 

Site-ul deontologului Tapalagă reproșează comentariile ”în lanț” referitoare la diagnosticele jurnalistei, citarea unora dintre scrierile ei despre boală și faptul că a fost pusă sub semnul întrebării activitatea profesională a Iuliei Marin.

În ce constă derapajul?

Pentru ca discursul urii exersat de multă vreme împotriva lui Bogdan Chirieac să poată fi activat, deontologii lui Tapalagă practică fake-news-ul prin omisiune. Ei reproduc toate ”citatele despre boală” și semnele de întrebare (ceea ce, pe de altă parte, îi reproșează lui Ciutacu), dar cenzurează intervențiile lui Chirieac, care a susținut drepturile persoanelor cu afecțiuni psihice, în special dreptul la un tratament corect și demn. Tocmai pentru că citarea corectă, netrunchiată, nu ar mai fi permis manipularea publicului pe care Tapalagă se străduie să îl ostilizeze față de Chirieac și alți critici ai abuzurilor marca Băsescu-Macovei.

”De-a lungul emisiunii, moderatorul Victor Ciutacu și invitații, între care Bogdan Chireac (dcnews.ro) și Răzvan Savaliuc (luju.ro), au făcut comentarii în lanț referitoare la diagnosticele jurnalistei, au citat din scrierile acesteia despre boală și au pus sub semnul întrebării activitatea ei jurnalistică și articolele de presă publicate”, scrie site-ul lui Tapalagă, după care, ca dovadă, prezintă stenogramele emisiunii din care a eliminat exact intervențiile lui Bogdan Chirieac.

Cam așa operau și favoriții lui Tapalagă când ”scurgeau” în presa regimului stenograme trunchiate. Iată textul necenzurat al intervenției lui Bogdan Chirieac:

 „În România, spre deosebire de alte state care iau foarte în serios persoanele cu astfel de afecțiuni, nu ai o legislație suficientă. Este ca și cum această boală ar fi una rușinoasă. Dar nu este nimic rușinos! Absolut nimic în această chestiune! În plus, medicina a avansat, există și tratamente valabile pentru această boală”, a zis Bogdan Chirieac. Victor Ciutacu a intervenit: „Pare că la această fată, tratamentele nu au fost de efect”.

„Probabil că nu au fost, dar societatea și colegii săi, probabil, au tratat-o într-un mod total eronat. Încerc să spun următorul lucru: O boală psihică nu este nimic de rușine în ea. N-ai făcut nimic greșit. Te poți naște cu ea, o poți dobândi în urma unui traumatism”, a răspuns Bogdan Chirieac.

„Este de compătimit”, a zis avocatul din platou. „Dar poate că persoana nu dorește să fie compătimită. Este exact ca atunci când ai boli de inimă sau diabet. Nu poți să-l internezi pe om la Obregia, în primul rând pentru că nu ai spitale de psihiatrie în România. Înțeleg că, la Obregia, este mai degrabă lagăr de concentrare. Conform legii, nu ai voie să ai clinici private de psihiatrie... Asta e o chestie lăsată de Ceaușescu”, a continuat Bogdan Chirieac.

„Fata asta a stat internată cu forța”, a zis Ciutacu. „Cu forța înseamnă ori cu rudele, ori cu miliția și Parchetul”, a continuat Bogdan Chirieac.

Victor Ciutacu l-a întrebat dacă „pixul poate fi considerat o armă”, iar Bogdan Chirieac a zis: „Cumplită”.

Apoi, Răzvan Savaliuc a zis: „Dacă tu, Ciutacu, ieșeai pe post și spuneai că ai fost internat cu forța de trei ori și te-ai mai dus și tu de bună voie, probabil și postul renunța la tine și te trimitea la sanatoriu un pic”.

Chirieac l-a întrerupt și a zis: „Omenește vorbind, așa ceva nu ar fi în regulă. Adică trebuie să-i dai omului posibilitatea să mănânce o pâine. Eu am văzut multe ticăloșii la domnul Tolontan și niciodată nu l-am suspectat că nu este în deplinătatea facultăților mintale. Despre domnișoara Iulia, Dumnezeu să o ierte, nu puteai să o dai afară!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel