Deputat UDMR: Parlamentarii vor fi cercetați în baza legilor speciale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Marton Arpad (UDMR), deputat în toate legislaturile de până acum, susține că articolul care spune că parlamentarii și președintele nu mai sunt funcționari publici nu schimbă cu nimic activitatea instituțiilor de anchetă în ceea ce îi privește. El precizează că toți cei care s-au pronunțat pe acest subiect nu știu să interpreteze o lege sau nu știu să citească, pentru că parlamentarii și președintele vor putea fi în continuare cercetați în baza unor legi speciale care deja există.

"Întreg scandalul este unul artificial. Provocat fie de incopetenţa multora, fie de unele interese ale altora. Tot ceea ce s-a votat NU schimbă nimic în domeniul justiţiei legat de cercetarea, urmărirea sau încriminarea unor categorii de persoane. Principalul articol care a generat imensul scandal este cel care scoate pe preşedintele României, deputaţii şi senatorii plus alte persoane de sub incidenţa sensului dat de legea penală definiţiei funcţionarilor publici. Se afirmă de două zile că parlamentarii nu mai pot fi urmăriţi pentru acte de corupţie, că nu mai intră sub incidenţa ANI şi multe alte grozăvenii. Din păcate, trebuie să constat că toţi, absolut toţi cei care s-au pronunţat în aceste zile fie nu ştiu să citească şi să interpreteze un articol de lege, fie nu au citit articolul respectiv până la capăt. Da, un parlamentar nu mai poate fi cercetat, urmărit, condamnat sub titulatura de funcţionar public. Dar el este în continuare cercetat, urmărit şi condamnat conform unor legi speciale, legi care există. Se spune clar în finalul articolului încriminat, este acolo o formulare <<în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea>> . Deci la parlamentari este statutul parlamentarilor care precizează clar când eşti eşti în incompatibilitate, când este vorba de conflict de interese, când şi cum eşti cercetat de ANI, de procurori etc. Deci nu se schimbă nimic", a declarat Arpad pentru cotidianul.ro.

Parlamentarii nu pot face abuz în serviciu

"De asemenea, contrar unor declaraţii alarmante, un parlamentar poate fi cercetat pentru trafic de influenţă. Este o infracţiune pentru care poate fi cercetată şi orice femeie de serviciu. Un parlamentar nu poate fi acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu există subiectul material. Un parlamentar face legi. Asta este munca lui. El nu are o fişă a postului.  Dacă face o lege proastă nu intră sub incidenţa abuzului de serviciu.  Articolul în cauză a fost introdus pentru a clarifica o situaţie cerută mai demult de Curtea Constituţională pentru cazurile în care există mai multe interpretări date unor texte legislative. Parlamentarul, ca să mă limitez doar la el, nu este funcţionar public conform legislaţiei care reglementează regimul funcţionarului public. Codul penal utilizează sintagma funcţionar public în alt sens, concret introduce aici toate persoanele care sunt în serviciul public", a mai spus deputatul UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel