Deputații au votat: Se INTERZICE solicitarea de COPII ale documentelor emise de stat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook - Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Facebook - Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
În Camera Deputaţilor a fost adoptat un proiect de lege conform căruia instituţiile publice nu mai pot solicita persoanelor fizice sau juridice copii ale unor documente emise de entităţi ale statului. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului.

Proiectul de lege completează OUG 41/2016.

"Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public", prevede proiectul de lege, conform Agerpres.

Au votat "pentru" 291 de deputaţi, iar "împotrivă" unul singur.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Legea care obligă instituţiile publice să aibă sisteme online de plăţi, adoptată la Senat 

Senatul a adoptat proiectul depus de USR PLUS care impune obligativitatea ca instituțiile publice și companiile aferente care încasează impozite, taxe și amenzi precum și alte obligații de plată să accepte plata cu card și online.

Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul USR PLUS Viorel Băltărețu, spune că noile reglementări îi vor scuti pe români să stea la cozi.

„Legea este, incontestabil, benefică românilor, pe care îi scutește de stat la cozi la ghișee. Le mulțumim colegilor senatori care ne-au susținut și au votat inițiativa și, sincer, nu înțeleg votul de abținere al senatori PNL. Voi urmări traseul legii în Camera Deputaților și sper să aibă un parcurs pozitiv, așa cum o merită”, a spus palamentarul.

La rândul său, senatorul USR PLUS de Sibiu, Claudiu Mureșan, președintele Comisiei de buget, finanțe și piață de capital, a argumentat că măsura forțează sistemul de stat să se adapteze vremurilor pe care le trăim.

„Aceasta este o măsură simplă, dar cu avantaje incontestabile pentru români, care află ușor ce taxe au de plătit accesând informațiile de pe platformă 24 ore/zi, 7 zile din 7, nu mai trebuie să se deplaseze la ghișeu, plătesc cu cardul printr-un simplu click. Datele statistice ne arată că România ocupă ultimul loc între statele Uniunii Europene la capitolul servicii publice digitale”, a declarat Mureșan în plenul Senatului.

Comisia pentru buget, finanțe și piață de capital a amânat de 3 ori emiterea unui raport pentru această inițiativă datorită interesului manifestat de reprezentanții instituțiilor, ONG-urilor și a cetățenilor obișnuiți, dar și dorința altor senatori de a participa cu amendamente la forma finală, susțin reprezentanții USR PLUS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel