Depresia, legătura ”ciudată” cu temperatura corpului
Depresia a fost asociată cu o creștere a temperaturii corpului, arată un studiu recent.
Depresia este definită ca o tulburare mentală caracterizată prin schimbări profunde în starea de spirit, gânduri și comportament. Iar pentru a trata, dar mai ales preveni depresia, trebuie să înțelegem mai multe dintre creierele și organismele în care aceasta apare.
Un număr restrâns de studii au identificat legături între simptomele depresive și temperatura corpului, însă dimensiunile mici ale eșantioanelor lor au lăsat pre mult moc de îndoială.
Într-un studiu recent, publicat la începutul anului, cercetătorii conduși de o echipă de la Universitatea California San Francisco au analizat datele de la 20.880 de persoane colectate pe parcursul a șapte luni, confirmând că acelea cu depresie tind să aibă temperaturi corporale mai ridicate decât a celor fără depresie.
Astfel, oricât de minuțios ar fi fost acest studiu, cu participanți din peste 100 de țări, acesta nu este suficient pentru a demonstra că o temperatură corporală mai ridicată provoacă depresia sau într-adevăr, că depresia duce la încălzirea organismului.
Cu toate acestea, sugerează că există o legătură care merită investigată. Dacă un lucru atât de simplu precum menținerea temperaturii reci ar putea ajuta la combaterea simptomelor depresiei, atunci acest lucru are potențialul de a ajuta milioane de oameni din întreaga lume.
"Din câte știm, acesta este cel mai amplu studiu realizat până în prezent pentru a examina asocierea dintre temperatura corpului - evaluată atât prin metode de auto-evaluare, cât și prin senzori purtabili - și simptomele depresive într-un eșantion larg din punct de vedere geografic", a declarat Ashley Mason, psihiatru la UCSF, atunci când au fost publicate rezultatele, scrie Science Alert.
Cercetătorii consideră că această legătură ar putea avea mai multe motive. S-ar putea ca depresia să fie legată de procesele metabolice care generează căldură suplimentară sau de funcțiile biologice de răcire care nu funcționează corect.
Sau ar putea exista o cauză comună împărtășită, cum ar fi stresul mental sau inflamația care afectează atât temperatura corpului, cât și simptomele depresive în mod separat.
Potrivit cercetătorilor, acesta este un aspect care ar putea fi analizat în studiile viitoare.
Depresia, afecțiune complexă
Depresia este o afecțiune complexă și cu multe fațete, cu o multitudine de factori declanșatori diferiți, iar temperatura corpului ar putea juca un rol.
"În mod ironic, încălzirea oamenilor poate duce de fapt la scăderea temperaturii corporale, care durează mai mult decât simpla răcire directă a oamenilor, cum ar fi o baie de gheață.
Ce se întâmplă dacă putem urmări temperatura corporală a persoanelor cu depresie pentru a cronometra bine tratamentele bazate pe căldură?", a spus Mason.
Datele studiului au arătat că, pe măsură ce simptomele de depresie raportate de către ei înșiși au devenit mai severe, media temperaturii corporale a devenit mai ridicată.
A existat, de asemenea, o anumită asociere între scorurile mai mari ale depresiei și fluctuațiile zilnice mai mici ale temperaturii, dar nu la un nivel semnificativ din punct de vedere statistic.
Citește și: Ce se întâmplă dacă nu mai mănânci zahăr timp de o lună
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News