Data publicării:

Dependențele nu se rezumă doar la droguri și alcool. Dr. Laura Cătană: Care sunt cele mai predispuse persoane și când apare, de fapt, boala / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Dr. Laura Cătană, medic primar psihiatru, a fost invitată la emisiunea „Dezbateri în Sănătate" de la DC News și DC Medical. Alături de Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef Spectacola.ro, medicul Laura Cătană a vorbit despre dependențe.

Medicul a oferit, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, o clasificare a dependențelor. Acestea sunt numeroase și nu se rezumă doar la droguri și alcool. Se poate vorbi și despre dependență de internet, de jocuri video și de mâncare. 

„De obicei, când discutăm de o dependență, majoritatea fug cu gândul la substanțe, dar dependența include mai multe subcategorii.

Dependența de alcool care  este un refugiu. Foarte multe persoane, pe fond de stres, epuizare, își caută refugiul în alcool, fără să-și de seama că de la un consum minim ajung la dependență.

Dependența de substanțele pe care toată lumea le discută în momentul de față: drogurile - marijuana, ecstasy, heroină și cocaină sunt la mare consum în momentul de față.

Dependența de medicamente: opioidele, benzodiazepinele. Una este să faci un tratament și alta este să le consumi cu scopul de a te droga.

Totodată, ne referim la dependențele care au impact asupra comportamentului: jocurile de noroc care în ultima perioadă sunt o mare problemă, în primul rând pentru impactul financiar și stresul permanent de a paria.

Discutăm de dependența de internet care ne fură viața, relațiile interpersonale. Totul este dat peste cap.

Dependența de jocurile video este o mare problemă și, de asemenea, dependența de mâncare, mâncatul compulsiv pe baza emoțiilor și a stresului.

Ca să avem rezultate și să putem trata dependențele trebuie să fie o evaluare amănunțită.”, a spus Dr. Laura Cătană. 

3. Sursă foto... (pouring-strong-alcohol-drink-into-glasses-which-are-wooden-table_90394900.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepic.diller

 

Profilul dependentului

„Există un profil anume al unui posibil dependent sau al unei persoane care riscă să pice în patima viciilor, o persoană care are o predispoziție?", a întrebat Georgiana Ioniță Toader, 

„Stresul venit din copilărie, traumele. Persoanele sensibile care nu pot să-și gestioneze emoțiile, la un moment dat, pot să cadă în patima unui consum al substanțelor. Creierul primește de la substanța respectivă un fel de recompensă, neurotransmițătorii aduc senzația de plăcere, ceea ce face ca acel consum să fie repetat.”, a spus Dr. Laura Cătană. 

 

4. Sursă foto... (2150761410_59701600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, freepik

 

Boala se instalează atunci când dispare voința

„Persoanele care se adresează cabinetelor noastre, de obicei, vin aduse de aparținători exact pe motivul că nu vor, că nu au voință.

Întotdeauna eu spun că noi, ca și oameni, suntem înzestrați cu voință. În momentul în care voința este depășită, discutăm de instalarea bolii, ceea ce înseamnă că avem nevoie de suport medical, de terapie, de tratament medicamentos.

Din punct de vedere medical, eu recomand începerea unui tratament medicamentos sub supraveghere. Sevrajele sunt urâte, cu simptome fizice și emoționale care pot să se agraveze. Fără un suport medical, riscul este foarte mare când discutăm de dependențe vechi.

Eu recomand supravegherea medicală și totodată să ajungem la cauza problemei.”, a spus Dr. Laura Cătană la emisiunea „Dezbateri în Sănătate" de la DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel