Departamentul pentru Situații de Urgență, avertisment despre măștile FFP2 și purtarea lor în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
ffp2
ffp2
A circulat informația falsă că, în România, oamenii trebuie să poarte obligatoriu măști FFP2. 

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie, precum şi stabilirea măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Actul normativ are la bază măsurile propuse în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost deja publicat în Monitorul Oficial.


Una dintre modificările aduse de actul normativ se referă la purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise



"Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19 la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă 'piesă facială filtrantă' şi este un standard european pentru eficienţa măştii. Acest tip de mască filtrează cel puţin 94% din toţi aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2", precizează sursa citată.

Pentru că s-a rostogolit informația că măștile FFP2 sunt obligatorii, nu doar recomandate, Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis un mesaj de alertă.

”Atenție FAKE NEWS! Ca urmare a răspândirii pe mai multe de rețele de socializare, inclusiv prin intermediul aplicației WhatsApp a unor informații prin care se induce în mod eronat populației ideea instituirii obligativității purtării măștilor de protecție de tip FFP2 pe stradă, facem precizarea ca acestea se înscriu sub spectrul informațiilor de tip Fake News, fiind redate contrar tuturor precizărilor oferite de reprezentanții instituțiilor responsabile în gestionarea pandemiei de COVID-19.

Conform ultimei hotărâri CNSU, adoptată ieri, se precizează următoarele : “se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție DOAR TIP MEDICAL (cea chirurgicală cu 3 straturi) sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

În Austria, măștile FFP2 sunt obligatorii

Guvernul de la Viena a decis joi să introducă purtarea obligatorie a măştii sanitare de tip FFP2 în aer liber pentru a încerca să limiteze astfel răspândirea variantei Omicron a noului coronavirus şi să evite o nouă plasare a populaţiei austriece în lockdown, informează AFP şi DPA. 

VEZI ȘI: Austria introduce purtarea obligatorie a măştilor FFP2 în exterior, pe fondul răspândirii variantei Omicron

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel