Demontăm fake news-ul cu intrarea lui Cărtărescu în Academia Română. Prof. Ioan Aurel Pop și prof. Gheorghe Chivu, precizări
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mircea Cărtărescu
Sursă foto: Facebook Mircea Cărtărescu
Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și prof. univ. dr. Gheorghe Chivu, președintele Secției de Literatură și Filologie din cadrul Academiei, au făcut precizări privitoare la un vot pentru intrarea lui Mircea Cărtărescu în rândurile academicienilor.

Potrivit unor informații apărute în spațiul public în ultima perioadă, intrarea lui Mircea Cărtărescu în rândul academicienilor români a fost respinsă, acesta primind doar două voturi atunci când cererea sa ar fi fost supusă alegerii.

Accederea scriitorului Mircea Cărtărescu ar fi fost dezbătută în ședința de joi a Secției de Literatură și Filologie din cadrul Academiei Române, în cadrul căreia ar fi fost înaintate mai multe propuneri. 

În acest sens, l-am contactat pe Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, care nu a confirmat că a fost vorba de un vot: 

„Nu a existat niciun vot în Academia Română. Instituția are în jur de 180 de membri care votează. A existat, probabil, un vot la Secția de Filologie și Literatură, al cărei președinte este domnul profesor Gheorghe Chivu. Această secție are în jur de 10-12 membri care votează. S-ar putea să fi participat la vot 7-8 membri și să fi votat pentru doar doi. Eu nu pot confirma acest lucru, pentru că secția a avut o perioadă mai complicată odată cu îmbolnăvirea regretatului președinte Eugen Simion.“, a spus Ioan Aurel Pop pentru DC News.

Un vot pentru Mircea Cărtărescu nu a ajuns în Academia Română

Potrivit președintelui Academiei Române, intrarea în rândul academicienilor este  una extrem de complexă și necesită un drum extrem de sinuos până la un vot în adunarea generală:

„Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a ajuns niciodată să fie votat în adunarea generală. Acest lucru depinde foarte mult de secție, iar dacă în secție se obține un vot majoritar care să înseamnă două treimi, adică în loc de două voturi să fie cinci, atunci se înaintează biroului prezidiului și poate ajunge în adunarea generală acea propunere.

Președintele nu poate face propuneri, iar acestea vin de la una din cele 14 secții ale Academiei Române. La o adunare generală pot fi 7-8 propuneri, pentru că mai multe nu se poate din pricina timpului. Se ajunge la 3-4 ore de adunare, iar oamenii sunt în vârstă, cu probleme, unii călătoresc etc.

Vom avea o nouă sesiune de alegeri abia la sfârșitul lunii februarie, iar secțiile au propriile lor ritmuri de propuneri, primesc dosare, le discută, e o chestie laborioasă. Uneori, candidații sunt chemați în fața secției să-și prezinte lucrările științifice sau creațiile, dacă e vorba de scriitori, muzicieni, etc.“, a precizat, pentru DC News, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Prof. univ. dr. Gheorghe Chivu, precizări

De asemenea, l-am contactat și pe profesorul universitar doctor Gheorghe Chivu, președintele Secției de Literatură și Filologie din cadrul Academiei Române, care a dezmințit toate zvonurile apărute în spațiul public privind un vot pentru Mircea Cărtărescu în cadrul secției pe care o conduce:

„Informația apărută în presă nu este un comunicat oficial al Secției de Literatură și Filologie din cadrul Academiei Române. Discuțiile care s-au purtat au fost în interiorul secției și nu de dat publicității, pentru că nu a fost vorba de un vot acolo, ci de altceva. Nu am ce să confirm și nici ce să infirm“, a spus academicianul Gheorghe Chivu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel