Data actualizării:
Data publicării:

Demonstrații istorice în Franța, de 1 Mai. Protestatarii au aruncat cu vopsea pe clădiri / video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Peste un milion de oameni ar putea ieși în stradă, în Franța, pentru demonstrații „istorice” de 1 Mai împotriva reformelor din sectorul pensiilor.

Update

Franța se confruntă cu proteste majore la nivel național de Ziua Muncii, pe fondul furiei față de adoptarea reformelor nepopulare a pensiilor de către președintele Emmanuel Macron.

Protestatarii au aruncat cu vopsea portocalie pe clădiri.

Youtube video image

Știre inițială

Peste un milion de oameni ar putea protesta în toată Franța în cadrul unor eforturi „istorice” de 1 Mai, potrivit sindicatelor, care intenționează să folosească ziua de luni pentru a arăta că nu au abandonat lupta împotriva reformei pensiilor.

„Cred că mâine vom avea sute de mii de demonstranți, poate un milion sau jumătate de milion”, a spus șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, pentru Euronews.

El a adăugat că vor exista „300 de proteste”. Autoritățile au prezis că între 500.000 și 650.000 de persoane ar putea protesta în toată țara, dintre care 80.000-100.000 la Paris.

De asemenea, traficul aerian ar putea fi perturbat, cu 25-33% din zboruri anulate în cele mai mari aeroporturi ale țării, iar întreruperile ar putea continua pe Aeroportul Orly până marți.

„Toată lumea poate merge să demonstreze” în această sărbătoare, a spus Berger. „Facem apel la cât mai mulți cetățeni... să vină mâine chiar dacă sunt în vacanță”.

Acest 1 Mai, care marchează cea de-a 13-a zi de mobilizare împotriva reformei controversate a pensiilor, vine după ce Consiliul Constituțional al Franței a aprobat planul de creștere a vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani. Planul nepopular al președintelui Emmanuel Macron a fost promulgat în legea franceză, în luna aprilie.

Sondajele de opinie au arătat că popularitatea sa a scăzut de atunci la cel mai mic nivel din ultimii patru ani.

Protestele sunt așteptate și în alte țări europene, precum Portugalia, unde se așteaptă ca marșul anual să fie folosit pentru a atrage atenția asupra altor probleme. Luna trecută, zeci de mii de profesori au ieșit în stradă pentru a cere salarii mai mari, în timp ce alții au protestat împotriva prețurilor locuințelor și a costului vieții.

În Grecia, demonstrațiile legate de un accident de tren care a ucis 57 de persoane la sfârșitul lunii februarie sunt de așteptat să revină în forță. Protestele au dat vina pe guvern pentru accidentul care a ucis în mare parte tineri studenți.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel