Data publicării:

„Demonizarea“ biotehnologiei și energiei nucleare. Vâlcu: Ce ar fi fost dacă, după primul accident de avion, nu mai mergea lumea cu avionul? / Golban: Refuz total al științei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Val Vâlcu și Radu Golban au discutat despre modul în care, în diferite medii sociale sau politice, se caută a se „demoniza“ rolul științei în evoluția materială a societății.

Jurnalistul val Vâlcu și filosoful Radu Golban au discutat despre „demonizarea“ științei:

„Există o campanie în Europa de demonizare a biotehnologiei fără a fi luate în calcul argumentele științifice. Nu există dovezi, ci doar acest principiu al precauției, că plantele modificate genetic sunt hrană Frankenstein, produc, fac... Argumentele savanților că, de fapt, ar fi mai ecologică biotehnologia, ar folosi mai puține pesticide, ar folosi soluții naturale, că planta se apără singură de paraziți, ar da producții mai mari, ceea ce ar determina un spațiu mai mic de cultivare și ar duce la renaturare, au fost respinse pe baza fricii de inovație și ea a fost stimulată. Anumite forțe politice, de pildă mișcarea Verzilor, are, evident, un rol pozitiv până la un anumit punct, dar ca orice exces, de la un punct încolo devine o problemă“, a explicat Val Vâlcu.

„Cum se întâmplă în Germania, nu poți să blochezi energia nucleară până nu ai o alternativă. Închidem centralele nucleare după care constatăm că suntem dependenți de gazul rusesc. Nu se mai investește în energie nucleară. A apărut acum reactorul cu sare, unde pentru răcire, în loc de apă, e folosită sare topită. Savanții produc diverse inovații, soluții mai sigure. Ce ar fi fost dacă după primul accident de avion nu mai zbura lumea cu avionul?“, a întrebat, ironic, Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Criza gazului de azi, la fel ca a țițeiului din anii`70, când Arabia Saudită a oprit exportul spre Europa. Golban: Ne împiedicăm de dependență

Radu Golban: Nanotehnologia va oferi milioane de oportunități

„Este o problemă care ține și de ideologie și e interesant cum pe bătrânul continent, în țara băștinașă a iluminismului, cum este posibil, la nivelul societății contemporane, să se articuleze o forță politică atât de anacronică. Ne confruntăm chiar și cu un anacronism energetic și biologic nu doar la nivel politic al teoriilor conspiraționiste. Un refuz total al științei și iată că acest refuz, care este o temere irațională, e foarte greu de contrazis.

În ceea ce privește agricultura modernă (...), se pare că nanomoleculele vor revoluționa comunicarea. Vor crea o convergență biodigitală între o plantă și un computer. Aceste nanoparticule vor putea monitoriza în timp real creșterea plantei, de câtă lumină are nevoie, de câtă hrană, dar vor accelera și creșterea plantei. Este  una din milioanele de oportunități pe care nanotehnologia le va oferi. Creșterea acestor plante poate duce la surse noi de energie. Acești oameni de știință au o oarecare prudență în a vorbi pe sticlă despre ceea ce este astăzi posibil, pentru că ei știu prea bine că s-ar alege cu niște critici și niște acuzații năstrușnice din partea altora (...).

Nu ne putem supăra nici pe colegi de breaslă, nici pe ecologiști dacă la bază stă o lipsă de informație. Eu vreau să am conștiința împăcată că prin pași mici să arăt ce posibilități vom avea. Contribuția noastră este în a informa, dar fără a comenta. Putem avea opinii, dar să nu fie într-o manieră în care să le patronăm, ci să lăsăm oamenilor o șansă să identifice că în tot răul, despre care unii spun că ne așteaptă, poate exista o lumină la orizont care ne poate oferi ceva mult mai frumos, un nivel de trai mult mai avansat decât cel pe care îl avem astăzi. Eu sunt convins de acest lucru și cred că este doar un decalaj de informații care desparte optimiștii de pesimiști“, a punctat, la emisiunea Outlook, Radu Golban.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Conspiraționiștii din mass-media, paradoxul panicii. Val Vâlcu: Emoția cel mai ușor de stârnit este frica. Bătălia pentru cititor e foarte dură

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel