DEMITERE TRUMP | Procedura de destituire, 'neconstituțională'. Lovitură pentru Pelosi și democrați
Procedura de destituire a președintelui Donald Trump a născut un adevărat război politic între democrați și republicani în Statele Unite ale Americii.
Casa Albă a adresat o scrisoare în cursul zilei de ieri către Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, dar și către alți lideri democrați.
Casa Albă nu participă la anchetă
Administrația Trump a anunțat că nu va coopera cu democrații în ceea ce privește ancheta privind destituirea președintelui Donald Trump, acuzat că s-a folosit de funcția pe care o are pentru a pune presiune pe președintele Ucrainei să îl ancheteze pe Joe Biden, momentan principalul său contracandidat la alegerile prezidențiale.
Scrisoare, semnată de consilierul Pat Cipollone și obținută de Fox News, are nu mai puțin de opt pagini și acuză democrații care au demarat ancheta de destituire a președintelui Donald Trump că se folosesc de practici ”ilegitime și neconstituționale”, astfel încât republicanii nu vor participa la anchetă.
"Președintele Trump și Administrația sa resping eforturile Dvs. neîntemeiate și neconstituționale de a răsturna procesul democratic", se precizează în scrisoare. "Acțiunile Dvs, acțiuni care nu au precedent, l-au lăsat pe președinte fără opțiuni. Pentru a-și îndeplini îndatoririle față de poporul american și Constituție, președintele Trump și Administrația sa nu pot participa la această anchetă neconstituțională", se mai arată în scrisoare.
Democrata Nancy Pelosi a răspuns și precizat că „această scrisoare este în mod vădit greșită. Este pur și simplu o altă încercare ilegală de a ascunde faptele Administrației Trump care pune presiune pe puteri străine pentru a interveni la alegerile din 2020. Casa Albă ar trebui avertizată că își continuă eforturile pentru a ascunde adevărul despre abuzul de putere al președintelui. Domnule președinte, nu sunteți peste lege. Vei fi tras la răspundere".
Procedura de destituire, neconstituțională. Premieră în Camera Reprezentanților
Însă, în mod substanțial, Casa Albă a remarcat pentru prima dată că nu a existat un vot formal în Camera Reprezentanților pentru a demara procedura de impeachment (destituire) iar conferința de presă organizată de Nancy Pelosi luna trecută, în care democrata anunța demararea procedurii, este insuficientă pentru a porni ancheta.
"În istoria națiunii noastre, Camera Reprezentanților nu a încercat niciodată să lanseze o anchetă de destituire a președintelui, fără ca majoritatea Camerei să-și asume responsabilitatea politică pentru această decizie, votând autorizarea unui astfel de pas constituțional", se precizează în scrisoare Casei Albe care subliniază că procedura de destituire a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă și se bazează pe ”falsuri și dezinformări”.
În ciuda faptului că Nancy Pelosi afirmă că nu era necesară o astfel de procedură, votul în Cameră a avut loc în toate situațiile în care s-a demarat destituirea președintelui SUA, anume în cazurile lui Andrew Johnson, Richard Nixon și Bill Clinton.
Mai mult, Administrația Trump acuză că "informațiile” furnizate de către o persoană a cărei identitate nu e cunoscută care ar fi participat la discuția președintelui Trump cu președintele Zelenski, persoană care stă la baza începerii anchetei de destituire, a luat legătura cu democratul Adam Schiff, președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, înainte de a depune plângerea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News