Demisie la vârful spionajului francez. Lipsa de informaţii despre atacul Rusiei în Ucraina, decisivă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Generalul Eric Vidot, şeful Direcţiei de Informaţii Militare Franceze, demisionează din cauza lipsei de informaţii a departamentului său privind atacul Rusiei în Ucraina.

L'Opinion relatează, citând surse din cercurile militare că lui Eric Vidot i s-a cerut demisia deoarece el şi subalternii săi nu au putut furniza conducerii ţării informaţii "suficient de exacte" despre intenţiile Rusiei.

Agenţia AFP, citând o sursă din departamentul militar, clarifică că Vido demisionează la doar şapte luni după ce a fost numit şef al serviciilor de informaţii, nu doar pentru că nu a prevăzut un atac rusesc asupra Ucrainei, ci şi pentru că nu şi-a putut reorganiza departamentul.

Într-un interviu pentru Le Monde, şeful Statului Major al Apărării, Thierry Burkhard, a recunoscut public că serviciile de informaţii franceze (inclusiv DRM) au făcut o analiză eronată a ameninţării ruseşti în Ucraina, spre deosebire de americani.

"Americanii au spus că ruşii vor ataca şi au avut dreptate. Serviciile noastre au crezut că cucerirea Ucrainei va costa un preţ monstruos, iar ruşii vor merge pe alte opţiuni [cum ar fi să-l răstoarne pe preşedintele Zelenski]", scrie Mediafax.

Agenţia britanică de spionaj: Ruşii şi-au doborât propriile avioane, din greşeală

Agenţia britanică de spionaj cibernetic, GCHQ, anunţă că ruşii şi-au doborât din greşeală propriile avioane în Ucraina, dar şi că au refuzat să se supună tuturor ordinelor. 

Într-un discurs care va fi ţinut joi la Universitatea Naţională Australiană, Sir Jeremy Fleming va spune că este clar că Vladimir Putin a "judecat greşit" situaţia din Ucraina şi a "supraestimat" capacităţile armatei ruse.

"Am văzut soldaţi ruşi - lipsiţi de arme şi de moral - refuzând să execute ordinele, sabotându-şi propriul echipament şi chiar doborându-şi accidental propriul avion", se arată în textul discursului ce a fost publicat pe site-ul GCHQ.

Ca un ecou al comentariilor oficialilor americani şi ucraineni din această săptămână, Fleming va spune, de asemenea, că consilierii lui Putin "se tem să-i spună adevărul".

GCHQ consideră că Rusia a făcut o încercare "susţinută" de a perturba Ucraina prin atacuri cibernetice.

"Şi cu siguranţă am văzut indicatori care sugerează că actorii cibernetici ai Rusiei caută ţinte în ţările care se opun acţiunilor lor", a spus el, citat de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel