Data publicării:

Demisie la vârful Poliţiei din Japonia, după asasinarea lui Shinzo Abe

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
La o lună şi jumătate de la asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe, s-a înregistrat şi o demisie la vârful Poliţiei. 

Şeful Direcţiei Generale de Poliţie din Japonia, Itaru Nakamura, şi-a anunţat demisia pentru a-şi asuma responsabilitatea pentru problemele de securitate, care au dus la asasinarea fostului premier Shinzo Abe, la 8 iulie. "Sistemul de securitate va fi revizuit fundamental" - a declarat Nakamura, citat de postul de televiziune NHK.

Agenţia Kyodo a subliniat că acesta şi-a exprimat deja Comisiei de Siguranţă Publică dorinţa de a demisiona şi aceasta, după cum se aşteaptă, va fie acceptată în cadrul şedinţei de guvern din 26 august.

Şeful Departamentului General de Poliţie al Prefecturii Nara, unde a avut loc atentatul la viaţa lui Shinzo Abe, intenţionează şi el să demisioneze cât mai curând posibil. Imediat după asasinarea fostului premier, Tomoaki Onizuka a recunoscut că securitatea lui Abe nu a fost asigurată în mod adecvat, dar a subliniat că nu va demisiona.

Onizuka a declarat că prioritatea sa este "să finalizeze ancheta şi să identifice cât mai curând posibil defecţiunile sistemului de securitate". Se anunţă că, în urma anchetei, direcţia de poliţie a ajuns la concluzia că unul dintre factorii celor întâmplate a fost schimbarea aranjamentului reprezentanţilor organelor de ordine imediat înainte de discursul lui Abe, în timpul căruia a fost ucis.

Din această cauză, nu s-a putut asigura securitatea în spatele locului de rostire a discursului, unde infractorul s-a apropiat fără nicio problemă. În urma anchetei interne a fost luată, de asemenea, decizia de tragere la răspundere disciplinară a patru poliţişti pentru măsuri de securitate necorespunzătoare, scrie Rador.

Funeralii de stat pentru Shinzo Abe, în septembrie în Japonia

Guvernul nipon a comunicat că în septembrie vor avea loc funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe, care a fost ucis în timpul unei demonstraţii electorale, în luna iulie. Va fi prima dată când un politician va primi funeralii de stat, din 1967 până în prezent.

Dat fiind modul în care şi-a pierdut viaţa Shinzo Abe şi faptul că a fost premierul nipon cu cel mai lung mandat, nu este de mirare că guvernul a luat această decizie. Potrivit presei din Japonia, data evenimentului va fi 27 septembrie şi acesta va avea loc pe Arena Budokan, aflată în apropierea Palatului Imperial din Tokyo.

Urmează ca numeroşi demnitari străini să participe la ceremonie. Ştirea nu a fost primită exclusiv pozitiv, însă. Un grup de contribuabili nemulţumiţi au iniţiat o petiţie online, prin care aceştia cer ca ceremonia să nu fie finanţată din bani publici, scrie Rador. 

Japonia vrea să îi interzică lui Putin să participe la funeraliile fostului premier nipon, Shinzo Abe

Guvernul japonez preconizează să-i interzică preşedintelui rus, Vladimir Putin, să participe la funeraliile de stat ale fostului premier nipon, Shinzo Abe, care vor avea loc pe 27 septembrie, a titrat publicaţia 'Sankei', citând surse oficiale guvernamentale, precum şi ziarul 'Nikkei'. 

Publicaţia 'Sankei' mai precizează faptul că Putin este vizat de sancţiunile personale, impuse de Guvernul Japoniei, care îi interzic accesul în Ţara Soarelui Răsare. Cu toate acestea, relaţiile diplomatice cu Moscova nu au fost întrerupte, aşadar şi partea rusă va fi anunţată cu privire la ceremonia funeraliilor de stat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului japonez al Afacerilor Externe a spus că autorităţile nu se aşteaptă ca preşedintele Rusiei să efectueze această vizită.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel