Data actualizării:
Data publicării:

Demisie din Comisia Europeană. Comisarul european candidează la prezidențiale

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Încă o demisie din Comisia Europeană. 

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, finlandeza Jutta Urpilainen, şi-a anunţat duminică intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din ţara sa, ceea ce înseamnă o demisie în plus din cadrul executivului european, relatează AFP.

Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriate internaționale și originară din Finlanda, a făcut cunoscut duminică faptul că intenționează să se prezinte drept candidat la alegerile prezidențiale din țara sa. Această decizie va duce la o nouă plecare din cadrul Comisiei Europene, conform informațiilor furnizate de AFP, citată de Agerpres.

Într-un discurs ținut la Tampere (sud), Jutta Urpilainen și-a exprimat dorința de a fi reprezentantul Partidului Social Democrat finlandez (SDP) și să participe în campania prezidențială care va debuta pe 2 decembrie. Alegerile prezidențiale din Finlanda sunt programate pentru data de 28 ianuarie 2024, cu posibilitatea unui al doilea tur pe 11 februarie.

În "concediu fără plată"

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari, comisarul își va lua "concediu fără plată", având totodată "opțiunea de a se reîntoarce" în cadrul Comisiei Europene în cazul unei eventuale înfrângeri la prezidențiale, scrieu AFP. În timpul absenței sale, un alt comisar va fi desemnat să preia temporar atribuțiile acesteia, a adăugat el.

Asemenea altor figuri din cadrul Comisiei Europene, precum Margrethe Vestager (responsabilă cu domeniul Concurenței), care s-a retras din executivul european în luna septembrie pentru a candida pentru președinția Băncii Europene de Investiții (BEI), Jutta Urpilainen se află într-o situație similară, având șansa de a reveni în funcție în cazul unui insucces.

De asemenea, fostul comisar bulgar Maria Gabriel (responsabilă cu domeniul Culturii) și comisarul olandez Frans Timmermans (responsabil pentru Pactul Verde) și-au dat demisia din funcțiile lor în luna mai și, respectiv, august, pentru a se implica în viața politică la nivel național.

Maria Gabriel, în prezent ministru de externe al Bulgariei, a fost înlocuită în cadrul Comisiei de către compatrioata sa Iliana Ivanova. Frans Timmermans, care candidează la alegerile legislative din 22 noiembrie din Țările de Jos, a fost înlocuit la Bruxelles de către fostul ministru olandez de externe, Wopke Hoekstra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel