Demisie în politica din Olanda. Liderul laburiştilor, Lodewijk Asscher, a plecat din cauza unui scandal fiscal. Guvernul Rutte, în pericol
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Lodewijk Asscher, liderul laburiştilor din Olanda, a demisionat după un scandal legat de administraţia fiscală. Guvernul Rutter ar putea demisiona
Lodewijk Asscher, liderul laburiştilor din Olanda, a demisionat după un scandal legat de administraţia fiscală. Guvernul Rutter ar putea demisiona
Demisie la nivel înalt în politica din Olanda. Liderul partidului laburist, Lodewijk Asscher, a plecat din funcţie, pe fondul unui scandal legat de administraţia fiscală a ţării. 

Potrivit presei olandeze, guvernul de centru-dreapta al premierului Mark Rutte urmează să decidă vineri dacă va demisiona sau nu din cauza 'scandalului alocaţiilor' ('toeslagenaffaire' în olandeză), în care câteva mii de familii au fost acuzate în mod eronat de fraudă între 2013 şi 2019. Ministru al afacerilor sociale şi al ocupării forţei de muncă în cea mai mare parte a acestei perioade, Asscher a apreciat într-un interviu postat pe Facebook că discuţiile recente despre rolul său în acest caz nu i-au mai permis să-şi îndeplinească atribuţiile de lider al PvdA, pe care îl exercita din 2016.

De asemenea, el a indicat că nu mai este candidat la o posibilă realegere şi că se retrage din calitatea de cap de listă a partidului pentru următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 17 martie. Totuşi, el îşi va păstra locul de deputat în camera inferioară a parlamentului până la alegeri, care urmează să determine componenţa următorului guvern, scrie Agerpres. 

"Vânătoare ilegală împotriva a mii de familii"



Potrivit raportului unei comisii parlamentare de anchetă publicat în decembrie, funcţionari au oprit acordarea de alocaţii pentru mii de familii acuzate eronat de fraudă, înainte de a le constrânge să returneze de manieră retroactivă sumele primite pe parcursul mai multor ani, ceea ce în unele cazuri a însemnat zeci de mii de euro.

Unii dintre părinţii în cauză au suferit ulterior probleme financiare grave. "Nu, nu ştiam că autorităţile fiscale lansaseră o vânătoare ilegală împotriva a mii de familii", a afirmat joi Asscher.

Mark Rutte i-a mulţumit pe Twitter fostului său ministru pentru angajamentul său extraordinar, evocând o decizie dificilă. El declarase marţi că doreşte ca guvernul său, demisionar sau nu, să poată lua în continuare decizii cu privire la gestionarea crizei sanitare. 

Este încă o dovadă a faptului că, în statele civilizate, autorităţile care greşesc sunt trase la răspundere. Rămâne însă, o întrebare. Ce se întâmplă cu cei din administraţia din România pentru greşeli similare?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel