Demi Moore impresionează într-un film horror feminist, la Cannes 2024 / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Demi Moore, actriţă americană emblematică a anilor '90, se află pentru prima dată pe afişul unui lungmetraj selectat la Festivalul de la Cannes, 'The Substance'. 

Eete vorba despre un film horror feminist regizat de cineasta din Franța Coralie Fargeat, prezentat duminică în competiţia oficială, conform AFP. 

 

cunoscută din filme precum 'Ghost', 'Striptease' şi 'G.I. Jane',

'Este începutul celui de-al treilea act din cariera lui Demi, este ceva care ne inspiră', a zis partenerul său din acest film, actorul american Dennis Quaid, într-o conferinţă organizată luni. 'Substanţa' din titlul peliculei îi acordă personajului care şi-o injectează să obţină 'o versiune mai bună a lui însuşi, mai tânăr, mai frumos, mai aproape de perfecţiune'.

Pentru Elisabeth Sparkle, o vedetă a emisiunilor TV de fitness, concediată la 50 de ani, interpretată de celebra Demi Moore, uimitoare în contextul îmbătrânirii artificiale, tentaţia este mare. Prin urmare, se 'naşte' avatarul ei, Sue - interpretată de Margaret Qualley, la fel de convingătoare atât în calitate de înger, dar şi de demon -, care îi va călca pe urme şi se va pune față în față cu un producător TV grosolan. Acesta întruchipează patriarhatul, jucat de Dennis Quaid.

Singura condiţie pentru ca ele să nu fie ambele în pericol este că trebuie să îşi împartă timpul în egal, în lumea exterioară. Însă Sue vrea mereu mai mult...

Remarcată după ce a regizat un prim film horror despre viol ('Revenge', în anul 2018), Coralie Fargeat îşi îndreaptă de această dată atenţia cu privire la corpul feminin, 'problematic când este mai tânăr, când nu este perfect sau este prea mare, precum şi apoi, când îmbătrâneşte.

'Asta are un impact masiv în viaţa femeilor şi condiţionează un număr uriaş de lucruri în societate. Corpul nostru ne defineşte, generează inegalităţi şi violenţă, inclusiv din partea noastră. Suntem aproape obligate să îl detestăm într-un fel sau altul şi el poate deveni primul nostru instrument de tortură', a zis regizoarea de 48 de ani pentru AFP.

Ea îşi va ilustra punctul de vedere 'într-o manieră hiperbolică', cu ace şi sânge, 'simboluri ale violenţei pe care trebuie să o suportăm ca femei'. Imaginea îngrijită, exploziile sângeroase, dezgustătoare, dar și comice, precum şi actriţele din distribuţie, reuşesc să susţină 'The Substance', care are o durată de 2 ore şi 20 de minute.

'Au fost destul de incredibile, şi-au asumat cu adevărat nişte riscuri. Se simte că filmul are consistenţă, există ceva care s-a legat între ele', a mai zis regizoarea franceză. Cât despre Demi Moore, 'ceea ce mi s-a părut genial a fost faptul că ei nu i-a fost frică nici să se dezvăluie, nici de ridicol. A fost un salt în necunoscut, iar ea a mers până la capăt, nu a renunţat la nimic'.

'A fost cea mai bună provocare. Caut mereu materiale care mă împing în afara zonei mele de confort', a zis vedeta americană într-o conferinţă de presă. Deşi Demi Moore a zis faptul că nu s-a simţit niciodată 'anulată' din cauza vârstei sale, de 61 de ani, 'această experienţă foarte brută, care îmi cerea să fiu vulnerabilă şi să mă expun din punct de vedere fizic şi emoţional, mi-a permis să mă accept mai bine aşa cum sunt', a mai spus ea.

În plin val al dezvăluirilor din epoca #MeToo, Demi Moore a mai ziscă femeile 'nu sunt împotriva bărbaţilor, ci doar a idioţilor'. De ce o regizoare din Franța şi-a plasat intriga filmului într-un Hollywood fictiv, a filmat în Franţa, dar în engleză şi cu staruri americane?

Pentru că în Statele Unite ale Americii există, mai mult decât în Franţa, 'această cultură a filmului de gen, a excesului, a non-realismului'. Coralie Fargeat zice că 'a crescut' alături de aceste lucruri. Filmul de gen este acela care i-a indus 'dorinţa de a face cinema', oferindu-i mai întâi 'un debuşeu pentru viaţa cotidiană'. De asemenea, i-a permis mai apoi, în calitate de regizoare, 'să creeze propriile coduri' şi să dezvolte o dimensiune artizanală pe care o apreciază.

Festivalul de la Cannes nu a rămas indiferent în trecut cu privire l filmele horror care abordează tematica feminităţii, cel mai recent exemplu în acest sens a fost filmul 'Titane', regizat de Julia Ducournau. Filmul a fost recompensat cu Palme d'Or în 2021. Visează Coralie Fargeat la acelaşi destin?

'Este, evident, ceva la care visezi, este cea mai frumoasă dintre recompense. Despre asta este vorba şi în film: 'căutăm să fim iubiţi, a zis ea. 'După aceea, ştim că nu mai depinde de noi. Deja, faptul că am fost aici a fost o veste minunată. Dar, bineînţeles, cel mai mult m-aş bucura dacă filmul ar fi remarcat', a mai spus Coralie Fargeat. 

Video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel