Data publicării:

Demența, prezisă cu 10 ani înainte de declanșarea ei

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Demența poate fi prezisă cu 10 ani înainte de declanșarea efectivă a bolii, spun cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, care au alcătuit un algoritm în baza căruia se poate pune diagnostic anticipat. Acesta ar putea ajuta la prevenirea afecțiunii, ajutând doctorii să prescrie medicamente din timp pacienților cu risc.

Demența poate fi prevăzută cu zece ani în avans, cred oamenii de știință care au creat un algoritm ce combină un test de sânge cu vârsta și sexul unei persoane pentru a determina riscul de a dezvolta acest tip de boli neurologice.

De exemplu, femeile octogenare 80 poartă o genă legată de demență și sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte o astfel de boală. Demența este un termen „umbrelă" care definește mai multe tulburări neurologice.

Studiul danez și algoritmul creat pe baza lui ar putea fi de mare ajutor medicilor, care pot descoperi care din pacienții lor au risc să dezvolte o astfel de boală și le pot prescrie acestora, preventiv, medicamente și îi pot convinge să-și schimbe stilul de viață, notează DailyMail.com.

Cum functioneaza acest algorit si ce risc de dementa ai, vezi AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel