Delir la televiziunile rusești. Propagandiștii regretă că Londra nu a fost atacată nuclear în timpul înmormântării Reginei Elisabeta a II-a. Cât de tare i-a înfuriat că Putin n-a primit invitație?
De mai multe săptămâni, Rusia cunoaşte eşecuri în cadrul „operaţiunii sale speciale” în Ucraina. Dar Kremlinul nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. În timp ce forţele lui Zelenski câştigă teren, autorităţile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina au anunţat marţi ţinerea de urgenţă de „referendumuri” de anexare de către Rusia, scrie La Libre Belgique.
Vladimir Putin a deschis de asemenea calea spre o escaladare majoră în conflictul din Ucraina, într-o alocuţiune televizată miercuri dimineaţa. Şeful statului a anunţat o mobilizare parţială în Rusia, acuzând Occidentul că vrea „să distrugă” ţara sa. „Rusia este gata să utilizeze toate mijloacele sale pentru a se ‘proteja'”, a afirmat el, menţionând şi recurgerea la arma nucleară.
Preşedintele nu este singurul care îşi înăspreşte retorica. Într-o emisiune a televiziunii de stat ruse, un membru al Parlamentului a menţionat fără echivoc posibilitatea unui atac împotriva unor ţări europene, ca răspuns la avertismentul preşedintelui american, Joe Biden, privind utilizarea de arme de distrugere în masa în Ucraina. „De ce am face un atac nuclear contra Ucrainei? Ar trebui să putem locui acolo mai târziu”, a explicat Andrei Guruliov. „Sunt multe alte ţinte, e suficient să te gândeşti la Ramstein (baza forţelor aeriene americane situată în Germania, n. red.)”.
Deputatul s-a răzgândit apoi, estimând că „asta poate aştepta”. „De ce să bombardăm Germania când există şi Marea Britanie, sursa tuturor relelor?”, s-a întrebat el. Prezentatoarea Olga Skabeieva a continuat în sensul lui Guruliov. „Ar fi trebuit s-o facem luni, la funeraliile reginei Elisbeta a II-a”, a spus ea sec. „Toate persoanele importante erau acolo”.
Prezentatoarea şi interlocutorul ei şi-au continuat discursul belicos toată emisiunea. „Marea Britanie nu se denumeşte ea insula de nezdruncinat? Noi o vom zdruncina”, a adăugat membrul Parlamentului rus.
Amintim că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, presa rusă oficială nu a ezitat să profereze de repetate ori ameninţări faţă de aliaţii lui Zelenski, scrie Rador.
Proteste împotriva mobilizării, în Rusia: Peste 1.300 de persoane arestate. „Toată lumea e speriată”
Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu, notează The Guardian.
Se spune că aceste cifre includ cel puțin 502 persoane în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în temeiul legilor anti-protest ale Rusiei.
Oficialul ministerului rus de Interne, Irina Volk, într-o declarație citată de agențiile de presă ruse, a transmis că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce Kremlinul a numit mici proteste.
„Într-o serie de regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a spus Volk.
„Au fost toate oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru investigare și stabilire a răspunderii lor”.
Zborurile dus din Rusia au crescut vertiginos și s-au vândut rapid miercuri, după ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezerviști.
Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii lor?”
Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la până la 15 ani de închisoare. Autoritățile au emis avertismente similare înainte de alte proteste.
Jurnaliştii AFP din centrul Moscovei au declarat că cel puţin 50 de persoane au fost reţinute de poliţişti care purtau echipament anti-revoltă pe o stradă comercială principală.
La Sankt Petersburg, reporterii AFP au văzut poliția înconjurând un grup de protestatari și reținându-i unul câte unul, încărcându-i într-un autobuz.
„Toată lumea este speriată. Sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar să protestezi acum este foarte periculos, altfel ar fi mult mai mulți oameni”, a spus protestatarul Vasily Fedorov, un student care poartă un simbol pacifist pe piept.
„Am venit la miting plănuind să particip, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat pe sine și își distruge tinerii”, a spus Alexei, un rezident în vârstă de 60 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie.
„De ce îl slujești pe Putin, un om care este la putere de 20 de ani!” a strigat un tânăr protestatar la un polițist.
„Am venit să spun că sunt împotriva războiului și mobilizării”, a declarat Oksana Sidorenko, studentă, pentru AFP. „Mi-e frică pentru mine, pentru fratele meu”, a adăugat ea.
Alina Skvortsova, în vârstă de 20 de ani, a spus că speră că rușii vor înțelege în curând natura ofensivei Kremlinului în Ucraina vecină. „De îndată ce înțeleg cu adevărat, vor ieși în stradă, în ciuda fricii”, a spus ea.
În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime al Rusiei, poliția i-a urcat în autobuze pe câțiva dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting împotriva războiului. O femeie într-un scaun cu rotile a strigat, referindu-se la președintele Rusiei: „La naiba, ce nebunie! E în stare să arunce și o bombă asupra noastră și încă îl protejăm cu toții. Am spus destule.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News