Delegaţia AIEA a sosit la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi în sud-estul Ucrainei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au sosit joi la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi în sud-estul Ucrainei.

Un reporter al agenţiei Reuters a văzut echipa AIEA sosind la centrală într-un mare convoi cu o prezenţă puternică a soldaţilor ruşi în apropiere, scrie Agerpres.

Sosirea delegaţiei a fost amânată după informaţii care au circulat joi mai devreme că lupte aveau loc în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, pe care Rusia o controlează din martie.

Citește și:

AIEA a reunit o echipă de experți care vor inspecta centrala nucleară

O listă a membrilor echipei obținută de publicația The New York Times, citată de Bizday, îl include pe șeful agenției nucleare, Rafael Mariano Grossi, originar din Argentina, precum și alți 13 experți din țări în mare parte neutre.

SUA și Marea Britanie au fost excluse

Nu sunt reprezentate deci, nici Statele Unite, nici Marea Britanie, țări pe care Rusia le consideră ca fiind părtinitoare din cauza sprijinului lor puternic pentru Ucraina. Misiunea IAEA include experți din Polonia și Lituania, națiuni considerate prietenoase de Ucraina, dar și altele din Serbia și China, pe care Ucraina le privește cu suspiciune din cauza relațiilor lor apropiate de Moscova. Restul experților provin din Albania, Franța, Italia, Iordania, Mexic și Macedonia de Nord, mai puțin implicate în susținerea uneia dintre părțile aflate în conflict.

Autoritățile ucrainene au distribuit preventiv iodură de potasiu

Pe măsură ce intensificarea bombardamentelor a sporit temerile cu privire la un accident nuclear la centrala electrică Zaporijie, autoritățile ucrainene au început să deruleze exerciții de urgență sâmbătă și au distribuit iodură de potasiu celor câteva mii de oameni care locuiesc în apropiere.

Edwin Lyman, expert în energie nucleară la Union of Concerned Scientists, un grup privat din Cambridge, Massachusetts, a declarat că nu pare că sistemele de siguranță ale centralei au suferit daune semnificative în urma bombardamentelor și a deconectării totale a centralei de la rețeaua națională de electricitate de joi, dar a avertizat că acest lucru se poate schimba rapid dacă acest conflict va escalada.

În mod ideal, a spus Lyman, în urma vizitei IAEA, toate părțile ar trebui să fie de acord să creeze o zonă demilitarizată în jurul instalației. Pe scurt, a spus el, o vizită ar permite experților să inspecteze procedurile și sistemele de răspuns în caz de urgență ale centralei, precum și să asigure o aprovizionare robustă cu combustibil pentru generatoarele de rezervă și alte echipamente de urgență de la fața locului.

Ucraina a insistat ca inspectorii să plece de pe teritoriul controlat de guvern, pentru a evita o legitimare a ocupației ruse. Asta ar înseamnă ca inspectorii să traverseze linia frontului. Este posibil ca orice înțelegere să necesite o încetare a focului de-a lungul rutei inspectorilor.

Moscova a spus că sprijină activitatea IAEA, dar a ignorat cererile de a retrage forțele sale militare din centrală și din vecinătatea acesteia pentru a crea o zonă demilitarizată. 

Citește mai mult AICI.

Vezi și:

Rusia trebuie să asigure accesul inspectorilor AIEA la centrala de la Zaporojie, afirmă SUA

'Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă', a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei 'zone demilitarizate' în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului. Grossi reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra 'riscului real de catastrofă nucleară'.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol, scrie Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel