Defrișările pădurii amazoniene au atins cote alarmante în ianuarie
Defrișările din pădurile amazoniene au atins cote alarmante în luna ianuarie a acestui an.
Numărul de copaci tăiați în pădurea amazoniană braziliană în luna ianuarie a depășit cu mult defrișările din aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor guvernamentale obținute din imaginile satelitare, scrie BBC. Suprafața distrusă a fost de cinci ori mai mare decât în 2021, cea mai mare suprafață defrișată din luna ianuarie, de când au început înregistrările în 2015.
Ecologiștii îl acuză pe președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, că a permis accelerarea defrișărilor. Protejarea Amazonului este esențială în lupta cu schimbările climatice.
Guvernul brazilian încalcă acordul COP26
Copacii sunt tăiați pentru lemn, precum și pentru spații libere pentru a planta culturi intensive dedicate companiilor alimentare globale. La summitul COP26 de la Glasgow, anul trecut, peste 100 de guverne au promis să oprească și să inverseze efectul defrișărilor până în 2030.
Cele mai recente date satelitare de la agenția spațială braziliană Inpe pun din nou sub semnul întrebării angajamentul guvernului brazilian de a-și proteja imensa pădure tropicală, spun ecologiștii.
”Noile date dezvăluie încă o dată modul în care acțiunile guvernului contrazic campaniile sale de protejare a pădurilor”, explică Cristiane Mazzetti de la Greenpeace Brazilia.
Supermarketurile din Marea Britanie ar putea boicota efectele defrișării
Greenpeace solicită supermarketurilor din Marea Britanie și din alte părți să renunțe la furnizorii care sunt implicați în defrișări, inclusiv la furnizorii lor din lanțurile de aprovizionare cu carne și lactate.
Defrișările au totalizat 430 de kilometri pătrați în ianuarie - o suprafață de peste șapte ori mai mare decât Manhattan, New York.
Inundații devastatoare în India în noiembrie
Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa sau sunt date dispărute în urma viiturilor înregistrate în sudul Indiei, a informat presa locală sâmbătă, potrivit AFP, citat de Agerpres. Echipele de salvare au recuperat o duzină de cadavre după ce trei autobuze au fost luate vineri de ape în statul costier Andhra Pradesh.
Alte cel puţin 18 persoane sunt încă dispărute, potrivit site-ului de ştiri The NewsMinute.
Condiţiile meteorologice din ce în ce mai imprevizibile şi extreme care au afectat sudul Asiei în ultimii ani sunt determinate de schimbările climatice şi exacerbate de defrişări, construcţia de baraje şi dezvoltarea excesivă, susţin experţii. Vezi mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News