Data publicării:

Defrişări record în Pădurea Amazoniană

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Amazonia
Amazonia
Defrișările masive din Brazilia distrug Pădurea Amazoniană. Ecologiștii avertizează. 

Defrişările continuă să doboare recorduri în Brazilia, datele oficiale publicate vineri pentru luna mai şi primele cinci luni ale acestui an prezentând cele mai sumbre cifre din istoria înregistrărilor acestor informaţii, relatează AFP, scrie Agerpres. 

Ecologiştii avertizează că anul 2020 ar putea fi cel mai devastator pentru pădurea amazoniană, mai sumbru decât 2019, când recrudescenţa incendiilor a şocat întreaga lume. Ne aflăm în faţa scenariului unei catastrofe totale pentru Amazonia, a declarat Mariana Napolitano, director ştiinţific al filialei din Brazilia a Fondului Mondial pentru Natură (WWF).

Conform datelor satelitare colectate de Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), 829 kilometri pătraţi din pădurea amazoniană au fost defrişaţi în mai, cu 12% mai mult în comparaţie cu anul trecut, cea mai mare suprafaţă de la lansarea acestei serii statistice, în 2015.

Cât s-a tăiat până acum 



De la începutul anului, defrişările au ajuns la peste 2.000 de kilometri pătraţi, cu 34% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Aceste date sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât nu iau deocamdată în calcul sezonul secetos, care începe în iunie şi favorizează incendiile.

Institutul de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM) estimează că 9.000 de kilometri pătraţi de pădure deja defrişată ar putea fi mistuită de flăcări până în luna august.

Incendiile forestiere sunt provocate în mare parte de fermierii care ard zonele defrişate pentru culturi agricole sau păşuni pentru creşterea animalelor, notează AFP.

Ecologiştii acuză guvernul



Ecologiştii acuză guvernul preşedintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, cunoscut climatosceptic, că favorizează defrişările prin susţinerea legalizării agriculturii sau a mineritului în zonele protejate.

"Guvernul şi-a demonstrat deja desconsiderarea totală faţă de mediu şi viaţa brazilienilor", a declarat într-un comunicat Cristiane Mazzetti de la organizaţia Greenpeace.

În cadrul unei reuniuni ministeriale de la sfârşitul lunii aprilie, ministrul Mediului, Ricardo Salles, a afirmat că doreşte să profite de faptul că presa se concentrează pe coronavirus pentru trecerea reformelor şi relaxarea reglementărilor, în special a celor legate de protecţia Amazoniei, notează AFP.

Instituţiile publice dispun de mai puţine resurse umane şi financiare pentru a proteja mediul din cauza pandemiei, care a provocat peste 40.000 de decese în Brazilia.

Posibilă supraîncărcare a sistemului sanitar brazilian



Pe de altă parte, înmulţirea incendiilor de pădure ar putea cauza mai multe probleme respiratorii şi o supraîncărcare suplimentară a sistemului sanitar brazilian.

Potrivit potrivit unor date guvernamentale revizuite şi date marţi publicităţii, INPE a înregistrat 10.129 de kilometri pătraţi de teren despădurit pentru o perioadă anuală etalon din august 2018 până în iulie 2019. Această arie este echivalentă cu suprafaţa Libanului şi marchează o creştere cu 34,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Revizuirea este mai mare decât cifrele raportate iniţial de INPE, de 9.762 de kilometri pătraţi de pădure distrusă în această perioadă, marcând o creştere de 29,5%.

Datele pentru 2019 marchează cel mai înalt grad de despădurire constatat în pădurea amazoniană din Brazilia începând cu 2008, un nivel pe care îl atinsese deja înainte de revizuire. Revizuirea anuală a datelor în scopul acurateţii este o practică standard în cadrul INPE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel