Data publicării:

Deficitul de vitamină B12 generează probleme de memorie, apatie și tulburări de comportament

Autor: Ion Voicu
WhatsApp

Bătrânețea poate fi și frumoasă dacă știm să o trăim sănătos. Este concluzia cercetătorilor în domeniul longevității care studiază metodele prin care ne putem crea un stil de viață sănătos chiar și atunci când vârsta își spune cuvântul.

Unul dintre specialiștii în domeniu de la Institutul de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”, care a cercetat aceste lucruri, este Prof. Dr. Gabriel Prada. Cercetătorul a participat ca speaker în cadrul Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie organizate de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în cadrul programului Longevity.

Profesorul Gabriel Prada, certificat cu cel mai înalt grad profesional în domeniul geriatriei și gerontologie, s-a concentrat pe gestionarea tulburărilor nutriționale și a deficitelor vitaminice în cadrul fenomenului de îmbătrânire. Acesta a subliniat faptul că vârstnicii sunt predispuși la deficite vitaminice, ceea ce poate contribui la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza sau anemia. Prada a subliniat importanța unei diete echilibrate și a recomandat ca vârstnicii să reducă consumul de acizi grași saturați și colesterol și să crească consumul zilnic de fibre.

Un alt aspect important menționat de Prada a fost legat de creșterea necesarului de vitamina D la persoanele de peste 70 de ani. De asemenea, acesta a evidențiat beneficiile dietelor mediteraneene și nordice asupra sănătății.

Prof. Gabriel Prada a evidențiat importanța gestionării tulburărilor de nutriție și a deficiențelor de vitamine la vârstnici. Odată cu creșterea speranței de viață, persoanele în vârstă sunt mai predispuse la deficiențe de vitamine, la reducerea masei osoase și musculare și la creșterea țesutului adipos. Pe măsură ce metabolismul încetinește odată cu vârsta, nevoile de energie ale vârstnicilor scad, iar aceștia trebuie să-și reducă aportul de acizi grași saturați și colesterol, crescând în același timp aportul zilnic de fibre.

Prof. Prada mai sugerează că o dietă mediteraneană, care include fructe și legume proaspete cu uleiuri vegetale care nu conțin grăsimi saturate, poate ajuta la prevenirea disfuncțiilor cognitive, în timp ce o dietă nordică poate reduce riscul de sindrom metabolic.

Tratamentul anti-aciditate gastrică crește deficitul de B 12

În plus, până la 18% dintre persoanele din instituțiile de îngrijire pe termen lung nu au un aport nutrițional suficient. Deficiențele de vitamina B6, B1 și B12 sunt, de asemenea, frecvente la vârstnici. Alcoolul poate cauza și menține deficitul de vitamina B1, iar tratamentul anti-acid pentru refluxul gastric poate crește riscul de deficiență de vitamina B12.

Mai mult, pacienții peste 65 de ani cu deficit de vitamina B12 pot prezenta simptome clinice și semne de boală chiar dacă nivelul vitaminei din organism este normal conform standardelor actuale.

Deși nu există dovezi că deficitul de B12 cauzează Alzheimer sau alte forme de demență, studiile au arătat că administrarea acestei vitamine încetinește declinul cognitiv cauzat de Alzheimer.

Semnele deficienței de B12 sunt similare cu unele manifestări ale demenței, cum ar fi probleme de memorie, apatie și tulburări de comportament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel