Deficit uriaș de energie electrică în R. Moldova: 74% pentru ziua de marţi
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Compania de stat Moldelectrica a transmis că pentru ziua de marţi nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică în republică, anticipând un deficit de circa 74%, relatează publicaţiile Deschide.md şi NewsMaker.md.  

Deficitul anticipat va fi acoperit printr-un contract de livrare a energiei de urgenţă, a indicat compania.

La începutul lunii noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării, a anunţat că Republica Moldova cumpără din România peste 80% din volumul necesar de energie electrică. R. Moldova a încheiat contracte cu două companii româneşti pentru furnizarea a până la 12% din totalul necesar. Restul este cumpărat pe bursa din România, conform NewsMaker.md.

Într-o intervenţie televizată luni seara, ministrul Andrei Spînu a explicat că "s-a produs o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România".

"Vom vedea care este preţul. Permanent am spus că în cazul energiei de avarie, din păcate, nu putem şti din timp care este preţul. Energocom cumpără pe bursa română a electricităţii în fiecare zi. Astăzi (luni), am avut un fenomen care încă nu este clar, am avut o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România. Practic am avut creşteri de 30-40%", a afirmat ministrul moldovean, citat de Deschide.md.

Furnizorul "Energocom a licitat pe această bursă un preţ mai mic, dar, din păcate, nu a putut să cumpere energia electrică pentru toată ziua şi pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica", operatorul de transport şi de sistem din România, a indicat vicepremierul moldovean.

Întrebat referitor la preţul pentru energia electrică de avarie, Andrei Spînu a spus că acesta variază între 200-300 de euro MW, în funcţie de zi şi oră.

Totodată, vicepremierul a spus că autorităţile moldovene continuă discuţiile cu Tiraspolul pentru reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. El a indicat că marţi va mai avea loc o întâlnire la care se va discuta despre planurile pentru luna decembrie.

Începând cu 1 noiembrie, Republica Moldova nu mai primeşte energie electrică de la Cuciurgan (Transnistria).

Totodată, vicepremierul moldovean a avertizat asupra riscului unor întreruperi de curent în Republica Moldova marţi, în cazul unor posibile atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, relatează Radio Chişinău.

"În cazul unei astfel de situaţii, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină şi să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânşi. Să fim precauţi şi pregătiţi!", menţionează ministrul moldovean în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

De la începutul lunii octombrie, forţele ruse au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămâna asupra Ucrainei cu scopul de a distruge reţeaua energetică ucraineană, paralizând aprovizionarea cu energie şi agent termic a ţării, scrie Ziarul de Gardă. Din cauza acestor atacuri, mai multe regiuni din Republica Moldova, printre care şi Chişinău, sunt şi ele afectate, adaugă sursa citată, notează Agerpres.

Iohannis este preocupat de situația Rep. Moldova: ”Au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuşi să îl oferim"

După întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european, democratic şi pro-reformă.

"Este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european şi democratic şi pro-reformă, dar pe de altă parte este clar că şi cetăţenii de rând de acolo, administraţiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuşi să îl oferim", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

El a subliniat că Republica Moldova reprezintă o preocupare foarte specială pentru România.

"Şi nu doar începând din acest an, când au intrat în mari dificultăţi îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic şi Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o preşedintă şi o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme. Noi suntem bucuroşi şi încurajăm această cale - pro-europeană şi pro-reformă, noi facem un pic mai mult decât să îi încurajăm, îi ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri foarte concrete: energie electrică, carburanţi, lemn, gaz, însă suntem foarte conştienţi că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate şi de aceea discutăm cu toţi aliaţii, partenerii şi prietenii pentru a găsi şi împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova. Personal, nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova şi dimpotrivă cred că oamenii au înţeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată şi pentru ei, şi pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc", a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătăţite.

"Pentru noi, în România, provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme şi sprijin punctual pe care suntem foarte dispuşi să îl dăm este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătăţite, de interconectare, poduri, reţele şamd şi noi suntem pregătiţi ca împreună să facem toate aceste lucruri", a punctat preşedintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel