Cum vor germanii să reducă deficitul bugetar. Doar 6% ar tăia din pensii ca Guvernul Boc
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Participanții la sondajul făcut în Germania au avut la dispoziție o listă cu 10 posibile măsuri de economisire în contextul deficitului bugetar.

Un sondaj recent a relevat că 40% dintre germanii intervievați consideră că o modalitate de a optimiza bugetul național ar fi tăierea fondurilor alocate sprijinului Ucrainei în conflictul său cu Rusia, potrivit Agerpres. Această opțiune este una dintre cele mai populare, având în vedere restricțiile bugetare impuse de legislația germană.

Participanții la sondaj au avut la dispoziție o listă cu 10 posibile măsuri de economisire, putând selecta mai multe opțiuni. Reducerea ajutorului pentru Ucraina a fost preferată de 40% dintre respondenți, în timp ce 38% au optat pentru scăderea ajutorului pentru dezvoltare și 36% pentru diminuarea ajutoarelor sociale.

Ce idei au fost mai puțin populare

Pe de altă parte, doar 16% dintre participanți au fost de acord cu reducerea bugetului de apărare al Germaniei. Mai puțin populară a fost ideea de a reduce facilitățile fiscale pentru familii, cu doar 8% susținere, și chiar mai puțin, 6%, pentru propunerea de a tăia pensiile. Un procent de 10% din cei 1.005 respondenți ai sondajului realizat de institutul INSA consideră că guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz nu ar trebui să facă nicio economie.

Guvernul german plănuiește să aprobe bugetul federal pentru anul 2025 în luna iulie. Estimările actuale sugerează că veniturile vor fi cu aproximativ 22 de miliarde de euro sub așteptări, ceea ce obligă executivul să identifice soluții pentru a respecta ținta de deficit bugetar. Ministrul de finanțe, Christian Lindner, a exprimat preocupări privind cheltuielile “exorbitante” prevăzute în proiectul de buget și a semnalat că guvernul nu va dispune de flexibilitate financiară în viitorul apropiat.

Germania, întrecută doar de SUA la donații militare pentru Ucraina

Potrivit Institutului Kiel, Germania se clasează pe locul doi, după Statele Unite, în topul donatorilor de ajutor militar pentru Ucraina, cu o contribuție de 17,7 miliarde de euro până în martie anul acesta. În consecință, cancelarul Scholz a făcut apel la aliați să intensifice sprijinul acordat Ucrainei.

Ce s-a întâmplat în 2010 în România

În 2010, Guvernul condus de Emil Boc a luat mai multe măsuri pentru a ieși din recesiunea economică. Printre acțiunile întreprinse, s-au numărat și reducerea cheltuielilor publice, inclusiv tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și a pensiilor cu 15%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel