Urmărește emisiunea live
Data publicării:

DEFICIT EXCESIV - România. Coșea, ce se întâmplă după decizia CE: Măsurile sunt de TĂIERI. Lucru complicat și periculos

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Economistul Mircea Coșea se arată îngrijorat de situația politică și financiară în care se arată România. Decizia Comisiei Europene de a recomanda lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva României ar putea avea mai multe efecte negative. 

Alegeri prezidentiale 2024

Mircea Coșea a reacționat în exclusivitate pentru DC News cu privire la decizia Comisiei Europene ce va recomanda lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva României. Întrebat ce înseamnă această procedură pentru țara noastră, profesorul Mircea Coșea susține că acest aspect este cel de care ar trebui să ne îngrijorăm cel mai puțin. 

”După părerea mea, e mai puțin înspăimântător decât sună. Sigur că această procedură înseamnă o discuție cu Guvernul României, care nu știu care va fi Guvernul acela, deci deja intrăm într-o perioadă dificilă în care interlocutorul nu este foarte stabil, iar Guvernul României va trebui să prezinte o listă în acord cu Uniunea Europeană cu ce măsuri va lua, cu o agendă de aplicare, pentru a reveni la deficitul normal. Un fel de obligație pe care și-o ia Guvernul ca într-un anumit termen să reducă deficitul până la cota normală”, a precizat profesorul Mircea Coșea în exclusivitate pentru DC News

Care sunt măsurile ce vor fi luate?

”Acum, lucrurile sunt complicate din alt punct de vedere. Noi, neavând o stabilitate politică în perioada asta, e complicat ca cineva să-și ia obligația de a lua astfel de măsuri. În al doilea rând, de obicei, măsurile sunt de tăieri. Deci se reduc anumite cheltuieli, cheltuielile publice, în primul rând. Se ajunge până la salarii și pensii, în anumite cazuri. Aceste tăieri vin într-un an electoral și nu au pe departe efectul pe care ar trebui să-l aibă pentru că noi ar trebui să prezentăm măsuri de creștere a veniturilor, înainte de reducerea cheltuielilor, și măsuri de reducere a deficitului comercial pentru că deficitul comercial este o gaură din care se scurge foarte mult din venitul țării.

Societăți vândute pentru a acoperi deficitul 

Bănuiesc, având în vedere anumite declarații pe care ministrul de Finanțe interimar le-a făcut, bănuiesc că există intenția ca anumite societăți cu capital majoritar de stat, considerate de acest domn ministru ca fiind ineficiente, să fie puse în vânzare, iar banii obținuți să intre în buget pentru a contrabalansa pierderea de deficit. Apreciez că acest lucru e foarte complicat și periculos. Înainte de a pune în vânzare, orice Guvern are obligația de a prezenta un plan de măsuri de redresare economică a societăților pe care vrea să le vândă pentru că, intrând în patrimoniul statului, obligația e de a le păstra cât mai mult și cât mai bine, nu de a le vinde imediat.

Situația politică și economică din România, confuză

Situația politică și economică din România este atât de confuză încât nu pot să vă spun cu exactitate ce va însemna această negociere cu Uniunea Europeană, dar oricum, România trebuie să procedeze la anumite măsuri pentru a ajunge la deficitul normal de 3%, iar acest lucru se va face, după părerea mea și din păcate, numai prin tăieri, nu prin politici inteligente de creștere a veniturilor la buget și mai ales de creștere a nivelului de colectare”, a mai precizat Mircea Coșea pentru DC News

Comisia Europeană a luat o decizie după ce România a depășit deficitul de 3% în 2019, iar previziunile pentru acest an sunt și mai sumbre. 

VEZI AICI: DEFICIT EXCESIV România. Comisia Europeană, DECIZIE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel