Deficit bugetar. Ialomițianu: UE va cere României să ia măsuri. Examen greu pentru Guvernul Orban
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Iohannis - Orban
Iohannis - Orban
Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a comentat situația României, privind deficitul bugetar anunțat de Guvernul Orban.

"Depăşirea deficitului de 3% de către o ţară a UE înseamnă să intre în procedura de deficit excesiv. Adică UE impune ţării respective să revină la deficitul de 3%. Se ştie că, în 2008, România a depăşit deficitul, a avut 5,4%, deci mai mult de 3%. I s-a impus României o serie de măsuri. Şi acum proiectul de ordonanţă de rectificare bugetară... Ministerul de Finanţe ne spune că anul acesta vom înregistra un deficit de 4,3%. Imediat, UE va cere României să ia măsuri pentru ca, în 2020, să se încadreze în 3% şi în perioada următoare. Ştim că legile cu impact bugetar major sunt legile salarizării şi a pensiilor. UE a spus că aceste două legi nu sunt sustenabile din punct de vedere bugetar şi vor cere României să elaboreze un nou calendar privind aplicarea lor sau stoparea acestora. Va fi un lucru greu pentru Guvernul Orban. Acest guvern are posibilitatea să demonstreze la UE că sunt şi alte măsuri care pot fi luate, de exemplu îmbunătăţire încasărilor sau alte măsuri privind reducerea cheltuielilor. Dar vor fi în discuţie şi aceste două legi şi va fi un examen greu pentru Guvernul Orban să îl treacă, ca aceste legi să poată fi aplicate aşa cum sunt aprobate", a declarat Gheorghe Ialomițianu la Antena 3.

Risc pentru ratingul României

"Sigur că în momentul în care ai depășit deficitul de 3% înseamnă că ai nevoie de o finanţare suplimentară, înseamnă că ai nişte probleme din punct de vedere al stabilităţii financiare. Să nu uităm că România are şi un deficit al balanței comerciale în crestere. Este posbil să crească costurile de finanţare. Şi aşa ne confruntăm cu o creştere a acestui cost, dar s-ar putea să fie un cost mult mai mare şi nişte condiţii mult mai vitrege privind acordarea de împrumuturi pentru finanţarea deficitului. Iar deficitul prin faptul că va creşte până la 4,3% necesită o finanţare suplimentară ceea ce înseamnă şi creşterea cheltuielilor cu dobânzile", a mai spus fostul ministru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel