Data publicării:

DefenseRomania: Pensiile militare nu au blocat banii europeni din PNRR destinați României. Jalonul 215 face obiectul celei de-a treia tranșe

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto dcnews
foto dcnews

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a reamintit că cererea de plată pentru cea de-a doua tranşă de bani pe care România urmează să o primească în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene și că aceasta nu este condiționată de reforma pensiilor așa-zise speciale.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Anca Păduraru, a răspuns însă punctual unor jurnaliști care au vrut să se asigure că jalonul 215 din PNRR, legat de aceste pensii, nu face obiectul tranșei a doua, ci a celei de-a treia tranșe, pentru care România urmează să depună o cerere de plată la sfârșitul lunii martie 2023.


Purtătorul de cuvânt a precizat că modul de acordare a pensiilor nu ţine de competenţele Uniunii Europene, dar că, pentru a beneficia de fondurile alocate prin PNRR, România trebuie să îndeplinească țintele și jaloanele asumate în cadrul planului, iar reformele referitoare la pensii reprezintă un astfel de reper.

„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, mai spune purtătorul de cuvânt după cum a fost citat de mai multe agenții naționale de presă. 

Aceasta a dat asigurări că există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeană privitor la fiecare jalon, însă evaluarea oficială a eligibilității este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată.

După cum Anca Păduraru explica pentru DefenseRomania - care a încercat să înțeleagă de ce sunt readuse în atenția opiniei publice aspecte tratate deja de nenumărate ori în presă și oarecum clarificate - interesul unor jurnaliști vine în contextul în care, în urmă cu o lună, la jumătatea lunii ianuarie, Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Guvern în care avertiza asupra atingerii obiectivelor asumate prin PNRR.

Aprobarea legii pensiilor va fi considerată probabil îndeplinire de jalon. Pensiile militare nu sunt „speciale”

În prezent este în Proiectul legislativ nr. L4/2023, referitor la modificarea unor acte normative care privesc pensiile de serviciu, între care este inclusă și Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015, se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului. 

Aprobarea acestuia va fi foarte probabil considerată îndeplinire de jalon, deși documentul, în forma prezentată în dezbatere publică a fost intens sancționat de majoritatea asociațiilor reprezentative ale pensionarilor militari.

În timp ce rezerviștii militari (persoane care continuă să aibă obligații militare) cu drept de pensie militară sau pensionarii militari aflați în retragere datorită vârstei înaintate se așteaptă de la guvern să abroge ordonanțele care amendează până la denaturare Legea 223/2017 și accentuează inechitățile atât între militari, cât și între aceștia și alte categorii socioprofesionale, se consideră că Proiectul legislativ L-4/2023 vine să limiteze și mai mult drepturile cuvenite militarilor.

De asemenea, în ceea ce-i privește pe militari, se consideră că sintagma “pensii speciale”, care se regăsește și în Jalonul 215,, are un caracter peiorativ plecat de la faptul că, în mod eronat, cele mai multe dintre persoanele care dezbat acest subiect nu cunosc faptul că militarii au contribuit la fondul de pensii în aceeași măsură ca și personalul civil, conform DefenseRomania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel