Data publicării:

Dedesubturile ridicării vetoului pe Schengen aerian de către Austria. Lobbyul făcut de SUA pentru influențarea lui Nehammer. Ciolacu a avut discuții recent cu Antony Blinken

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Bulgaria și România ar urma să accepte solicitanții de azil și să consolideze protecția la frontieră. Miniștrii de interne ai UE se vor întâlni la Brdo luni și marți.

Publicația Der Standard notează că Bulgaria și România urmează să primească solicitanții de azil și să consolideze protecția frontierelor, iar miniștrii de interne din UE se vor reuni luni și marți la Brdo pentru continuarea discuțiilor pe marginea intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a confirmat acest scenariu pentru Kurier. Guvernul de la Viena a blocat în ultimul an aderarea celor două țări, iar acum Olanda, care era doar împotriva Bulgariei, dar nu și împotriva României, ar putea ridica vetoul. Prin urmare, Austria ar putea rămâne singură.

Der Standard notează că discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O'Brien, cu politicienii de la Viena au fost, de asemenea, decisive pentru renunțare, având în vedere că România este un important aliat al SUA în Europa de Est.

Reamintim că vizita lui Marcel Ciolacu în SUA a inclus și întrevederi cu actualul președinte al Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder.

„Discuțiile s-au concentrat asupra consecințelor grave în plan umanitar și de securitate ale atacurilor comise de Hamas în Fâșia Gaza, dar și asupra unor subiecte de interes pentru comunitatea de români din Israel și pentru comunitatea evreiască din România“, se preciza în comunicatul Guvernului României din 6 decembrie 2023.

Acest succes este datorat lui Marcel Ciolacu, premierul care a avut discuții, despre acest subiect, cu Olaf Scholz, premierul spaniol Pedro Sanchez și, de curând, cu secretarul Departamentului de Stat Antony Blinken.

CITEȘTE ȘI        -        Nehammer și Karner, puși la punct de opoziția din Austria: Impertinență! Pur și simplu penibil. România și Bulgaria nu ne datorează nimic

Solicitanți de azil în Europa de Est

Următorii pași urmează să fie stabiliți luni și marți, în cadrul Forumului Salzburg, o reuniune a miniștrilor de interne din UE care se desfășoară la Brdo, în Slovenia. La Brdo, se așteaptă ca Karner să înainteze condiția ca misiunea Frontex în Bulgaria să fie triplată și să se cheltuiască și mai mulți bani UE pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Frontiera dintre Bulgaria și România, pe Dunăre, urmează să fie monitorizată în continuare.

În plus, România și Bulgaria ar trebui să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria. Cu toate acestea, acest punct trebuie încă negociat. Bucureștiul este deja pregătit să preia înapoi solicitanții de azil care au călătorit prin România, în conformitate cu Regulamentul Dublin.

Austria și-a argumentat dreptul de veto Schengen prin faptul că prea mulți migranți călătoreau spre Austria. La București, însă, s-a subliniat că maximum 2% dintre migranți au trecut prin România, restul venind prin Serbia și Ungaria.

CITEȘTE ȘI        -        Predoiu, despre propunerea Austriei privind aderarea la Schengen: Prima opțiune ar fi să avem un nou Consiliu JAI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel